AKTUELNO

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov i v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac spec. dr med. Nebojša Ranković potpisali su u Palati Srbije Sporazum o saradnji, rekao je za Pink.rs Dejan Nestorović iz Centra za promociju Instituta za Javno zdravlje Kragujevac.

Sporazum se potpisuje sa ciljem zajedničkog delovanja na unapređenju stanja ljudskih prava, kao i prevenciji i zaštiti od diskriminacije u lokalnoj zajednici, sa akcentom na pravo na zdravlje, uključujući pravo na mentalno zdravlje, kao osnovno ljudsko pravo.

Saradnja će se, pre svega, ogledati u razmeni ideja, znanja, iskustva i dobre prakse u svim oblastima svojih delatnosti, odnosno delokruga svojih nadležnosti, a posebno u oblasti zaštite ljudskih prava, svih dimenzija zdravlja, kao i borbe protiv diskriminacije. U tom kontekstu, Sporazumom je predviđena, između ostalog, podrška istraživanju o kvalitetu života LGBT osoba koje sprovodi Institut za javno zdravlje Kragujevac.

Foto: Privatna arhiva

Nakon potpisivanja sporazuma, ministar Tomislav Žigmanov je izjavio da je saradnja sa institucijama u gradovima i opštinama, mestima tamo gde ljudi žive i ostvaruju svoja prava, od izuzetnog značaja i ima za cilj unapređenje zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji, kako bi se omogućila dobra koordinacija i odgovorilo na potrebe građana za zaštitom mentalnog zdravlja. Ovakav pristup u skladu sa zakonom i preporukama tela Ujedinjenih nacija koje su date Srbiji u cilju unapređenja prava u oblasti mentalnog zdravlja, dodao je ministar.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, dodao je on, posebnu pažnju posvećuje kulturi ljudskih prava i osetljivim društvenim grupama, među koje svakako spadaju LGBT osobe smatrajući da je potrebno kreirati okruženje u kome se mentalno zdravlje poštuje, neguje i unapređuje, gde svi imaju jednake mogućnosti da dožive mentalno blagostanje i gde svako može da dobije zdravstvenu zaštitu koja mu je potrebna.

Ministar je naglasio da afirmacija mentalnog zdravlja, kao suštinske vrednosti, unapređenje usluga i servisa, podrška na svim nivoima, iskorenjivanje predrasuda i destigmatizacija korisnika psihijatrijskih usluga čini svet u kome živimo humanijim i po meri čoveka i kome svi zajednički težimo.

Foto: Privatna arhiva