AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da je u okviru projekta "Da se radi i gradi po tvom!" stiglo više od 22.000 predloga, a da je izabrano pet projekata sa najviše glasova na nivou svake opštine, i pet na nivou grada.

Mali je u Starom dvoru predstavio rezultate prvog kruga projekta "Da se radi i gradi po tvom!", koji je, prema njegovim rečima, aktivirao građane da učestvuju u menjanju Beograda i da se njihove ideje čuju.

Istakao je da je projekat prvi put realizovan, ali da će grad nastojati da svake godine za takve projekte izdvaja više novca iz budžeta, a ove godine je izdvojio 200 miliona dok su opštine izdvojile još po 10 miliona.

On je posebno pohvalio građane Palilule, naglasivši da je iz te opštine stiglo 4.000 predloga.

- Projekat na nivou grada koji je dobio najviše glasova je izgradnja kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, koji ima 722 glasa - istakao je Mali.

Takođe, sugrađani su izrazili želju za više parkova i igrališta za decu, bolji, kvalitetniji i efikasniji javni prevoz, kao i obnovu bolnica i Domova zdravlja.

Foto: Tanjug

Za grad sa više parkova i igrališta za decu glasali su i meštani na nivou nekoliko opština, tako da je taj problem prepoznat kod većine Beograđana čiji su glasovi predstavljeni danas.

Pored ozelenjavanja, stigli su i predlozi za sanaciju kolokvoza, izgradnju pešačkih staza, kao i prostora za vežbanje na otvorenom, Dok su meštani Grocke važnim ocenili uređenje groblja, Rakovice gelendere i klupe u parkovima, Zemunci su poželeli uređenije stepeništa na Gardošu.

Mali smatra da su, bez obzira na to koji će projekat imati najviše glasova, svi pobedili, jer daju smernicu o čemu građani razmišljaju i šta prepoznaju kao probleme u svom gradu.

- Beograđani mogu da glasaju za ove projekte na aplikaciji 'Beograđanin', a za dve nedelje biće napravljen presek stanja, nakon kog će biti odabrani oni sa najviše glasova, čija realizacija kreće na proleće - objasnio je Mali.

Dve opštine koje nisu učestvovale u glasanju, prema rečima gradonačelnika, su opština Stari grad, koja nije želela da se uključi u projekat, dok su iz opštine Novi Beograd stigli predlozi građana, ali ta opština, dodaje, nije pristala da da novac za projekte.

- Želimo da gradimo transparentnu gradsku upravu koja će da izgradi lepši i bolji Beograd za decu - zaključio je Mali.

#Beograd

#Siniša Mali

'