AKTUELNO

Potvrđen je još jedan slučaj malih boginja – obolelo je jednogodišnje dete koje je nevakcinisano i koje je bilo u Rumuniji. Tako se broj obolelih povećao na 17, 14 u Beogradu gde je i prijavljena epidemija, a troje u Vojvodini. Pooštrene su mere epidemiološkog nadzora. Stručnjaci pozivaju roditelje da vakcinišu decu.

Među zaraženima od malih boginja su deca, ali i stariji od 40 godina. Ono što im je zajedničko – gotovo identičan vakcinalni status.

- Od 17 slučajeva, desetoro su obolela deca koja nisu vakcinisana. Kod petoro odraslih, starijih od 40 godina, je nepoznat vakcinalni status. Samo je dvoje obolelih od morbila sa vakcinacijom u jednoj dozi - kaže direktorka Instituta "Batut" prof. dr Verica Jovanović.

Stručnjaci očekuju da će se broj obolelih povećavati, pa je u domovima zdravlja pojačana takozvana revizija kartona. Proverava se da li su deca vakcinisana.

Roditelji se javljaju domovima zdravlja

Zato, vakcinisati ili ne dete MMR vakcinom za neke roditelje koji su se dvoumili više nije dilema.

- Postoji pojačan obuhvat vakcinacijom u ovom trenutku. Ovaj trend ne sme da stane, jer je to glavna mera zaštite od pojave morbila. Roditelji su pojačano zainteresovani i ukoliko je došlo do propusta, mi zaista očekujemo da će se u ovom periodu ovakvom merom pojačati obuhvat imunizacije - rekla je dr Jovanović.

Pedijatar dr Jelena Mitrović iz čukaričkog Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" kaže da roditelji zovu kako bi zakazali vakcinaciju.

- Roditelji sada kada su se ponovo pojavile morbile dolaze više zbog MMR vakcine i oni koji su je preskočili, jer se plaše, pa su je odlagali iz nekih razloga ili oni koji tek treba da prime vakcinu pitaju da li mogu što pre da je prime“, navodi Mitrovićeva.

Uticaj društvenih mreža

Roditelji su odlagali vakcinaciju pod uticajem društvenih mreža i neproverenih stavova.

- Uvek ima roditelja koji imaju dileme, pitanja.Tu su uticaji društvenih mreža i različitih drugih uticaja. Naša revizija kartoteka se sprovodi kontinuirano, imamo internu reviziju o svakom nevakcinisanom ili nepotpuno vakcinisanom detetu - ističe dr Tašana Petrović iz zrenjaninskog Doma zdravlja.

Pored nje, pojačan je i epidemiološki nadzor.

- Svaku sumnju na morbile treba prijaviti. Tako da svaka povišena temperatura koja je praćena osipom eventualno bi trebalo da bude prijavljena, opservirana, jer nije jednostavno da takvi pacijenti šetaju ulicom, pošto se radi o visokozaraznom oboljenju pacijent može zaraziti veliki broj novih pacijenata, treba da se izoluje i leči - istakao je dr Slobodan Maričić, pedijatar novosadskog doma zdravlja.

Lekari upozoravaju da odbijanjem vakcinacije roditelji ugrožavaju svoju, ali i tuđu decu koja zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da prime vakcinu.

Autor: