AKTUELNO

Na globalnom tržištu nekretnina poslednjih par godina zabaležen je rast cena prouzrokovan inflacijom. Kako su poskupeli materijali, tako je i vrednost stanova i kuća drastično porasla.

Sigurno da je upravo to pokrenulo ljude da se okrenu izradnji jeftinijih kuća, a ujedno funkcionalnih za normalan život. Jedan takav primer stiže nam iz Kalifornije, gde su vlasti pronašle način da reše stambeno pitanje mnogim ugroženihim stanovnicima.

Oni su rešili da izgrade 1.500 jeftinih kuća koje će smanjiti problem beskućnika, a takva praksa raširiće se i na ostale gradove Kalifornije, poput Sakramenta, Los Anđelesa i San Dijega.

Kada već govorimo o jeftinijim stambenim rešenjima, s tim da se i u Srbiji cene nekretnina ne smiruju, interesovanje za kupovinom, odnosno izgradnjom montažnih kuća je sve veće.

Najveća prednost montažnih kuća je ta što se grade brzo, a i znatno su jeftinije od tradiconalnih kuća.

Od temelja do krova, tačnije za „ključ u ruke“ i useljenje potrebno je oko dvanaest nedelja za samu proizvodnju kuće, a zatim dve nedelje za njeno sastavljanje, dok je za klasičan tip kuće, jasno, potrebno mnogo više vremena, odvojenih majstora i brojnih faza do useljenja.

Osim toga, dodatni faktor zbog kog se sve više okreće ovom tipu stambenog rešenja je taj što se montažne kuće vrlo lako prilagođavaju potrebama budućih vlasnika, a prema procenama stručnjaka, njihov kvalitet jednak je tradicionalnom tipu kuće.

Ovo je nekoliko stambenih jedinica montažnog tipa gradnje koji za sumu od 20.000 do 60.000 evra mogu da reše najveću životni problem.

1. Poluspratna (kaskadna) varijanta

U pitanju je montažna kuća koja se sastoji od prizemnog dela sa garažom, dok stambeni deo sadrži dve spavaće sobe, kupatilo, kuhinju i dnevni boravak sa trpezarijom.

U ovom slučaju dnevni deo je iznad garaže, a dve veće sobe pripadaju nižem delu, sa izlazom na zajedničku natrkivenu terasu.

Kao kod izgradnje tradicionalne kuće, i u ovoj varijanti postoji opcija za sivu fazu, kao i za krajnju fazu „ključ u ruke“.

Cena se razlikuje, pa je tako za ovu kuću u slučaju sive faza cena 35.490 evra, dok je za „ključ u ruke“ neophodno izdvojiti 57.080 evra.

Siva faza obuhvata: prevoz, montažu, pokrivku, oluke, obradjene strehe, fasadu, stolariju i sređene unutrašnje zidove, dok u cenu nisu uračunati temelj, podovi, instalacije struje, vode i kanalizacije, opremanje kupatila i zidanje dimnjaka.

Cena izgradnje „ključ u ruke“ obuhvata sve radove i iz sive fazi i dodatno razvod vode, kanalizacije, struje, kompletno opremanje kupatila, podove i dimnjak.

2. Pravi četvorosobni dom

Pronašli smo još jedno odlično stambeno rešenje u vidu montažne kuće organizovane kao četvorosobni dom. Dnevni deo pored dnevnog boravka, kuhinje, trpezarije, sadrži i pomoćni prostor za odlaganje. Što se tiče spavaćeg prostora, on je zamišljen u vidu tri sobe čije se namene lako prilagođavaju. Tu je i velika terasa sa ulazne strane, koja svojim suprotno orijentisanim krovnim površinama vizuelno povećava površinu kuće.

Cena – siva faza 35,110 evra, „ključ u ruke“ – 56,470 evra

Kao i u prethodnom slučaju, ovolika razlika u ceni shodna je količinom obuhvaćenih izvršenih radova.

3. Jednoiposobna, pogodna za vikendice

Dosta manja kvadratura, ali ništa manje funkcionalna montažna kuća od bruto površine 31,68, odnosno neto površine od 27,08 kvadratnih metara, pogodna je za vikendice ili za život manje porodice.

Pored jedne spavaće sobe, ova jednoiposobna kuća sadrži dnevni deo sa svim funkcionalnim delovima. Takođe bi trebalo naglasiti da je dnevni boravak povezan sa trpezarijom i kuhinjom, a tu je i direktna povezanost sa natkrivenom terasom preko balkonskih vrata.

Cena za sivu fazu koja obuhvata prvenstveno prevoz gotove kuće, fasade, stolarije i sređene unutrašnje zidove iznosi 16.870 evra, dok je cena za kompletno završenu fazu veća za nekoliko hiljada evra. U cenu od 24.760 evra, uključeni su svi radovi iz sive faze, zatim dodatni razvod vode, struje, kanalizacije, podove, dimnjak i kompletno opremanje kupatila.

Za svaki, gorenavedeni tip montažne kuće neophodno je naglasiti da je moguća svaka izmena planova izgradnje, odnosno da svaka kuća u sklopu određene kvadrature može da se napravi po želji vlasnika.

Autor: