AKTUELNO

Kako bi do leta profunkcionisao integrisani sistem naplate putarine između Srbije i Grčke, u Atini je danas održan prvi sastanak predstavnika resornih ministarstava i preduzeća za naplatu putarina dve zemlje.

U skladu sa dogovorom koji su postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirjakos Micotakis, te ministri Goran Vesić i Hristos Stajkuras, cilj je da se do početka letnje turističke sezone između Srbije i Grčke uspostavi integrisani sistem naplate putarina, kako bi turisti i putnici mogli da koriste iste tagove za prolaz kroz dve zemlje.

Delegacija Srbije, koju je predvodio pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Miroslav Alempić, predstavila je grčkim kolegama predlog platforme za integrisanu naplatu putarine, objasnila sve detalje i način funkcionisanja, prenoseći pozitivna iskustva istim sistemom koji već osam meseci uspešno funkcioniše sa Severnom Makedonijom.

Foto: MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE

Na sastanku je istaknuto da je ovaj projekat među prioritetima za oba ministarstva, jer će integrisana naplata putarine omogućiti brže i konfornije kretanje putnika, robe i usluga, te podići nivo elektronskih usluga između dve zemlje.

S obzirom da tokom letnje sezone u Grčku dnevno uđe više od 10.000 vozila iz Srbije, delegacije su saglasne da postoji potreba za integraciju naplate putarine.

Grčka je iskazala želju da sa Srbijom radi i na proširenju ovog sistema i na ostale zemlje Evrope.

Foto: MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE

Zbog kratkih rokova, dogovoreno je da se odmah krene sa definisanjem procedura i formiranjem stručnih timova koji će se baviti tehničkim, administrativnim i pravnim aspekima primene ovog sistema.

Dogovoreno je i da se najkasnije do 27. februara formiraju tehnički timovi sa obe strane koji će već do kraja naredne sedmice razmeniti tehniče podatke i održati prvi radni sastanak.

Foto: MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE

Delegaciju Srbije, pored pomoćnika ministra Miroslava Alempića, činili su savetnik u Odeljenju za puteve u MGSI Marko Cupara i pomoćnik direktora za naplatu putarina u JP "Putevi Srbije" Darko Savić, te konzul Srbije u Atini Dejan Mačković.

U delegaciji Grčke su bili zamenik ministra za infrastrukturu Nikolaos Tahiaos, generalni sekretar za infrastrukturu Кonstantinos Magulas, direktor kabineta generalnog sekretara Evagelos Blunas, direktorka samostalne službe za naplatu putarine Atina Lazakitu i generalni direktor "Egnatia Odos SA" Кonstantinos Кucukos.