AKTUELNO

Odavno nijedan metal nije bio u centru pažnje kao što je to slučaj sa litijumom, koji nazivaju belim zlatom, a važan je i zbog borbe sa klimatskim promenama.

Govoreći o tome šta je E-Mobilnost Filip Mitrović, ekspert za tu oblast, kaže da je litijum mnogo važan, i to ne samo zbog auto-industrije, gde je litijum u svakoj bateriji.

- Ono što se često pominje u poslednje vreme je da nisu samo baterijski sistemi ono za šta je potreban litijum - kazao je Mitrović za Pink i dodao da bukvalno svi uređaji koje koristimo sadrže litijum.

Mitrović je naveo da sve te stvari povezuje energija koju litijum sadrži, a što je sve povezano sa njenim obnovljivim izvorima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi sve više i više pričamo o obnovljivim izvorima energije, solarima, ogroman je potencijal, pogotovo u zemljama kao što je Srbija - kazao je Mitrović.

Kako je rekao, ono što će se ove godine desiti je otvaranje dva rudnika litijuma u Evropi.

- Jedan se nalazi u Nemačkoj, drugi u Češkoj - izjavio je Mitrović i pojasnio da su E-Mobilnost uključeni svi segmenti mobilnosti, te da su kriterijumi jako visoki, da sve mora da bude dobijeno na 'zeleni način'.

Kako je rekao, od momenta vađenja sirovine do reciklaže, mislilo se na svaki korak, što je, ističe, jako važno.