AKTUELNO

Jedan Srbin suočio se sa gubitkom velike sume novca, nakon što je, želeći da pomogne prijatelju, završio prevaren.

Muškarac, koji je izabrao da ostane anoniman, podelio je na društvenoj mreži Redit svoje razočaranje shvativši da je malo verovatno da će ikada povratiti 20.000 evra, koje je pozajmio prijatelju. I pored višegodišnjeg čekanja i poštovanja prema prijatelju, nedavno otkriće navelo ga je da preispita pravu vrednost svoje "pomoći".

"Jedna osoba mi duguje 20.000 evra i rok za vraćanje duga mu je prošao u aprilu prošle godine. Imam sa njim potpisan ugovor o vansudskom poravnanju overen kod notara u kojem je naznačen rok za vraćanje duga april prošle godine, a koji je istekao pre 10 meseci.

Foto: Pixabay.com

Ja nisam do sada hteo da pokrećem izvršenje, jer nisam hteo da mu kuća ode na doboš zbog 20.000 evra duga, nego sam hteo da ispadnem čovek i da mu dam dovoljno vremena da mi vrati pare. Sve vreme mi priča priče kako radi na tome, u stvari ne radi ništa nego pravi budalu od mene.

Dužnik se dosetio kako da ga "pređe"

- Taj čovek je pored mene i u drugim dugovima, i shvatio sam da pare nikad neću dobiti ako ga samo strpljivo čekam, pa kada sam konačno skapirao da od tog njegovog vraćanja mojih para nema ništa, jedino što mi je preostalo je da pokrenem izvršenje, s obzirom da ima kuću i auto na sebe. Kad ono međutim...

U međuvremenu saznam da se lik napravio pametan i pred isticanje roka za vraćanje duga, čovek mrtav 'ladan prebacio vlasništvo kuće ugovorom o poklonu na svoja dva sina, tako da su od marta prošle godine oni vlasnici kuće, a ne on. Drugim rečima, javni izvršitelj nema od čega da se naplati, jer čovek nema ništa na svoje ime, nema platu, svi računi u bankama su mu blokirani - napisao je prevareni čovek.

Ima li nade da povrati dug? - Međutim, jednu sitnicu je on izostavio u svojoj prevari: njegovo prebivalište je i dalje na toj istoj adresi, pa me interesuje sledeće: Ukoliko ja pokrenem izvršenje, s obzirom da je on prebacio vlasništvo kuće na sinove i da više nije vlasnik te nepokretnosti, da li izvršitelj ima po zakonu prava da pleni stvari iz kuće u cilju sudske naplate, uprkos tome što on nije više vlasnik te kuće, ali mu se prebivalište i dalje vodi na toj adresi? - pitao se on na kraju svog izlaganja.

Objavivši svoju priču u Redit sekciji posvećenoj pravnim savetima, ovaj muškarac je primio nekoliko korisnih pravnih preporuka koje bi mu mogle pomoći u ostvarivanju pravde. Komentatori su mu sugerisali da postoji mogućnost da se ugovor o poklonu ospori na sudu, posebno ako je ugovor sklopljen nakon poravnanja s namerom da se oštete interesi poverilaca.