AKTUELNO

Zilha iz Novog Pazara je opisala kako je živeti u Srbiji sa nikabom.

Zilha Trtovac Smakić, je kao i sve druge žene, samo što je kao studentkinja odlučila da nosi nikab. Tkanina kojom žene islamske veroispovesti često pokrivaju svoje lice nije je, kako su mnogi mislili, sprečila na putu ka uspehu. Ona danas vodi tri svoja biznisa i izuzetno je popularna na društvenim mrežama.

Nutricionistkinja, preduzetnica i fitnes instruktorka iz Novog Pazara, Zilha Trtovac Smakić, kao studentkinja počela je da nosi nikab. Kako je objasnila, sama je osetila da joj je to potrebno. Kao prava žena islamske veroispovesti kaže da u ovoj veri postoje definisane stvari za svaku situaciju.

"Kao što je post u vreme Ramazana obavezan, tako je obavezan i hidžab. Ja sam hidžab počela da nosim u svojim dvadesetim godinama. Bila sam svesna toga i ranije, ali kao i druge žene muslimanke nisam bila spremna, svesna i pritiska u javnosti, šta će ko da misli i da li će moći da se ostvari u poslovnom smislu", kaže Zilha.

"Hidžab nije prepreka"

To da se iskreno posveti veri i njenim zakonima navelo je poznanstvo sa Srpkinjama koje su uzele islam. "Upoznala sam dve cure u džamiji, koje su rodom iz Srbiji i koje su se prihvatile islama, ali su bile na nekom desetom stepenu od mene, kao rođene muslimanke. Ja nisam imala ni sa čim da se pohvalim pred njima. Osetila sam neku dozu ljubomore i stepenica po stepenica došla sam do toga da hidžab nikako ne može da bude prepreka ukoliko žele da se bave bilo čime", kaže Zilha, koja nosi nikab, maramu preko celog lica, dok sa hidžabom može da se vidi i lice, samo ne kosa.

Suština hidžaba je pokrivanje ženske lepote, a dela i radnje su ono što osobu odaje, a ne fizički izgled, kaže Zilha. "Upravo je to ono što ja svojim klijentkinjama pokušavam da objasnim, da neko ne treba da nas pamti po fizičkom izgledu i da nas poštuje. Kod mene je otac razvio osobinu da je lepo kada ti neko kaže da si lep, ali je još lepše kad ti kaže da si pametan i sposoban i to su kvaliteti kojima žena treba da teži. Mi lepotu danas možemo da kupimo, a znanje, malo teže", kaže Zilha.

"I dalje trošim na kupovinu lepe odeće"

Kako objašnjava, često ume da se našali sa onima koji joj kažu da to što je sa nikabom nikako ne znači da manje troši novca na kupovinu, već naprotiv, to je znak da troši duplo više. Pored toga što je aktivna na društvenim mrežama, regularno radi kao nutricionista, Zilha je i fitnes trener u teretani. "Moje klijentkinje nisu samo žene koje su pokrivene, radim u malim grupama, ali pošto smo samo žene, treniramo u adekvatnoj ženskoj opremi", kaže Zilha. Kako ističe, ima podršku svog supruga u svemu što radi. "Moj život se ne razlikuje od žena koje nisu pokrivene. Ja sam majka, supruga, vodim tri svoja biznisa. U nekim stvarima mi je mnogo lakše. Za svoj krug ljudi tačno znam kako ću da se sredim, ne moram da razmišljam o tome", kaže Zilha.

Autor: