AKTUELNO

Cela Srbija je ostala u šoku kada se čak 33 dece otrovalo špiritusom u jednom klubu u Beogradu. Veliki broj njih je završio na toksikološkom odeljenju VMA, a neki su imali i 2,8 promila alkohola u krvi.

Ljiljana Marković, specijalni pedagog, govoreći o ovom slučaju kaže da se na te žurke stiže uglavnom preko Instagrama ili preko promotera.

- Ko kupi kartu može da dobije mesto u separeu, gde ih čeka otvorena flaša. Problem je što su to deca, maloletna, kojima ni po jednom zakonu ne sme biti služen alkohol, a taj zakon se ne poštuje. Problem je što je alkohol vrlo lako dostupan deci - kazala je Marković u Novom jutru TV Pink.

Kako je rekla, u manjim prodavnicama uglavnom deci ne traže dokumenta.

Govoreći o tome zašto roditelji maloletnu decu puštaju u klubove kaže da postoji neki vršnjački pritisak, da se izlazi u klubove.

- Ono što roditelji treba da rade je da imaju pojačanu kontrolu, da iskomuniciraju sa drugim roditeljima - navela je Marković.

Foto: TV Pink Printscreen

Mladen Nikolić, hemičar i bivši republički inspektor za kontrolu psihoaktivnih supstanci, rekao je da u slučaju trovanja imamo dva problema.

- Prvi problem je da smo verovatno imali industrijski alkohol u koji je dodato malo vode i rečeno deci da je to votka. Zašto? Zato što votka košta, a ovde imate za 150 dinara litar alkoholnog pića. Ja mislim da su danas deca prezaštićena. U ovo vreme interneta deca žive u virtuelnoj realnosti. Stalno se susrećem sa tim da su oni superheroji, rade čuda, a onda ne znaju sa bilo kim da razgovaraju, oni na internetu piju litre alkohola, a ne piju ništa, onda kada dođu piju i nađu se u nebranom grožđu - kazao je Nikolić.

Boško Bubanja, predsednik udruženja Ivent industrije Srbije, rekao je da svaki maloprodajni objekat treba da ima istaknutu zabranu prodaju ili točenje alkohola maloletnicima.

- Ali, konobarima danas nije lako da procene ko ima koliko godina. Nema osnov da legitimiše, ono što može da uradi neki ugostitelj je da odbije da toči alkohol, ako sumnja da lice nema 18 godina - kazao je Bubanja i dodao da nam deca izgledaju starije.

Foto: TV Pink Printscreen

Bubanja je naveo da je potrebno edukovati decu šta je alkohol i kako će na njih da deluje.

- Problematika ovakvih događaja je što organizatori takođe imaju malo godina - istakao je Bubanja.