AKTUELNO

Po povratku sa američke turneje priređene za našu dijasporu, Sestre Gobović su odlikovane Ukazom o odlikovanju, koji je potpisao predsednik Republike Srbije i to Sretenjskim ordenom – Zlatnom medajom za zasluge!

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, uručio je danas, 15. februara, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije, među kojima su Sestre Gobović koje su iskazale radost i ponos usled ovako velike časti koju su doživele.

„Izuzetno smo počastvovane ovakvim priznanjem, koje nam daje podstrek za dalji rad i zalaganje na polju promocije tradicionalne muzike koju izvodimo u zemlji i inostranstvu, podstrek u daljem radu sa najmlađima, odnosno horom „Slavujčići“ pri Hramu Svetog Save i odrzavanju muzičkih radionica za decu dijaspore“, ističu Gobovićke, kao i da decenije rada na očuvanju tradicionalne izvorne muzike smatraju svojom misijom, a sve nagrade, poput priznanja za doprinos kulturi „Nikola Tesla“ kojom su odlikovane u Njujorku, proglašenja njihove pesme „Srbija“ za najlepšu pesmu o našoj otadžbini, zatim nagrada poput Ordena Vojvode Đorđa Stratimirović i mnogih drugih, potvrdom svog dugogodišnjeg rada i smatraju da sva dosadašnja priznanja dobijaju poseban pečat, koje im daje Sretenjski orden – Zlatna medalja za zasluge.

Foto: Privatna arhiva

Od Svetog Save do Sretenja Gospodnjeg 2024. godine

Sestre Gobović su održale muzičku turneju početkom ove godine-od Svetog Save do Sretenja Gospodnjeg 2024. godine, a po povratku u Srbiju su odlikovane od strane Predsednika Srbije Sretenjskim ordenom!

Povodom protekle američke turneje, Sestre Gobović su istakle da su u Americi videle koliko se naša dijaspora zaista trudi da očuva sve tradicionalne vrednosti i identitet, kroz ljubav prema srpskoj muzici i naglasile da nose divne utiske iz Amerike.

„Slogan kojim se rukovodimo – LEPOTA JE U TRADICIJI je zasigurno opravdan među našima u Americi!“ smatraju Sestre i ističu da naša Crkva i njeno sveštenstvo imaju podvizničku ulogu u dijaspori u vidu okupljanja našeg naroda pri kulturnim događajima organizovanim pri Crkvi i posvećenosti našim ljudima/srpskim porodicama svakodnevno, u dalekom svetu. Radosne su jer naš narod u Americi zajedno proslavlja crkvene i državne praznike, a deci usađuju ljubav prema domovini kroz tradicionalnu muziku, folklor i očuvanje naših običaja.

Foto: Privatna arhiva

Uz zahvalnost na gostoprimstvu našim crkvama u Patersonu, Bostonu, Orlandu, Longvudu, Klirvoteru, Nort Portu...najavljuju da će se rado odazvati pozivu za ponovnu posetu koji je usledio, koja uključuje nastupe tradicionalne muzike, izvođenje pesama Sestara Gobović i edukovanje naše dece u inostranstvu u okviru muzičkih radionica duhovne, izvorne i tradicionalne srpske muzike.

Misije za decu dijaspore da ne zaborave muziku zemlje iz koje potiču

„Deo naše misije je da deca dijaspore ne zaborave muziku zemlje iz koje potiču-već da je zavole i prenesu svojoj deci“, zadovoljno ističu Sestre i ne kriju sreću zbog krunisanja rada u oblasti muzike i kulture Sretenjskim ordenom- zlatnom medaljom za zasluge.“