AKTUELNO

Ona je kazala da je bila šokirana fatalnim ishodom uredne trudnoće , tim pre što je i porođaj protekao glatko!

Nišlijki Mariji Perić, čije je novorođenče preminulo 24. januara na Ginekološko akušerskoj klinici u Nišu, dostavljen je obdukcioni nalaz koji bi trebalo da razjasni zbog čega je zdrava beba preminula pet dana po rođenju te da li ima osnova za nečiju odgovornost za ovu tragediju!

Obdukcija je urađena na Klinici za patologiju UKC Niš, odakle je prosleđen Ginekološko akušerskoj klinici koja ga je dostavila Mariji Perić.

- Nalaz nam je stigao, za sada ne želim da otkrivam šta se u njemu navodi. Ono što mogu da kažem da smo angažovali advokata koji će nakon što razmotri ono što u njemu piše,odlučiti o daljim koracima - kazala je majka preminule bebe.

Marija se porodia 19. januara u UKC Niš, kako je kazala beba je na rođenju dobila ocenu 9. Preminula je samo pet dana kasnije zbog teške infekcije pluća a majci je rečeno da se dete zagrcnulo tokom dohrane.

Ona je kazala da je bila šokirana fatalnim ishodom uredne trudnoće , tim pre što je i porođaj protekao glatko.

- Sve je bilo u najboljem redu, trudnoća je protekla sjajno, jedino sam malo više ležala jer sam imala skraćen grlić materice. Porođaj je takođe protekao u redu pa su mi doneli i bebu koja je sa mnom provela ceo dan. Dete je ubrzo malo požutelo, nisam zbog toga bila zabrinuta, mislila sam da je to nešto što se rešava te da je bolje što se to desilo u bolnici nego kod kuće - kazala je ranije ova Nišlijka.

Kako je dalje navela, posle dvanaest sati provedenih na terapiji, obaveštena je da je neophodno da se ona nastavi te da se beba zagrcnula i pomodrela, ali da ni to nije razlog za brigu.

- To mi je saopšteno u 11 ujutro, verovatno su je pre toga hranili. Uveče je dobila temperaturu, prebačena je na Dečiju kliniku gde je posle 24 sata preminula. Rečeno mi je da je mleko dospelo u bebina pluća što je dovelo do infekcije koja je uzrokovala smrt - rekla je Marija.

Niški UKC je soapštio da je formirana Komisija za unutrašnji nadzor koja je trebalo da detaljno ispita hronološki sled događaja i utvrditi sve činjenice nakon čega će o svemu biti obaveštena porodica.