AKTUELNO

Nova usluga avio-kompanije mogla bi da omogući Južnoj Floridi lakši pristup istočnoj Evropi i Balkanu, pa čak i da pruži još jedan način da se dođe do Izraela.

Er Srbija, za koju se očekuje da će ovog proleća dobiti dva nova aviona na duge relacije, traži Međunarodni aerodrom Majami za svoju sledeću direktnu destinaciju u SAD iz Beograda. Marko Đurić, ambasador Srbije u Sjedinjenim Državama, posetio je Majamiover tri dana krajem prošlog meseca.

28. januara sastao se sa Ralfom Kutijem, direktorom i glavnim izvršnim direktorom odeljenja za avijaciju Majamija Dejda.

„Majami je sledeći u SAD“, u dodatnoj službi za Er Srbiju, rekao je Đurić u intervjuu za Majami herald sledećeg dana. Đurić, koji je ambasador u Vašingtonu od oktobra 2020. godine, boravio je u prvoj zvaničnoj poseti Majamiju.

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

Datum početka usluge u Majamiju je neizvestan. Er Srbija je državna avio-kompanija. Rukovodioci kompanije su odbili da daju detalje nakon višestrukih zahteva za komentar.

KAKO JE POČELA VEZA MAJMI-SRBIJA

Vlada je u novembru stekla sve akcije koje je Etihad ervejz iz Abu Dabija imao u kompaniji. Er Srbija je bila poznata kao Jat Airvais do 2013. godine.

Diskusije o novoj usluzi u Majamiju vode se najmanje od prošle godine, rekla je za Herald druga osoba upoznata sa njima.

Čini se da Vlada Srbije želi da letovi postanu stvarnost, i to uskoro.

„Mislim da će se to desiti ove godine“, rekao je Đurić u intervjuu u predvorju hotela Loevs u Majami Biču.

„Er Srbija je prilično daleko u pregovorima sa MUP-om. Ako prevoznik do aprila dobije nove avione za velike relacije, onda bi Miamiflight mogao biti dodat prilično brzo, rekao je diplomata, ne precizirajući mesec.

Foto: Printscreen YouTube/ Air Serbia

Er Srbija leti na oko 83 destinacije, 65 tokom cele godine i koje se nalaze u Evropi. Majami je najveće neuslužno tržište aviokompanije. Beograd, glavni grad Srbije, smatra se glavnim čvorištem za istočnu Evropu.

Na početku, Đurić je rekao da bi nova usluga iz Majamija verovatno oponašala jedina dva druga mesta u Sjedinjenim Državama do kojih AirSerbia leti bez prestanka — Međunarodni aerodrom Džon F. Kenedi u Njujorku i Međunarodni aerodrom O’Hare u Čikagu.

To znači da bi avioprevoznik počeo sa dva do tri leta nedeljno, a onda bi se, nadamo se, povećao, rekao je ambasador.

JFK i O’Hare imaju dnevne letove između JFK-a i Beograda tokom leta i dva do pet susreta nedeljno zimi. Vlada Srbije je prvobitno subvencionisala ova prava, ali su posle pet godina postala profitabilna.

„MIA radi zaista dobar posao u ubeđivanju ljudi da dođu u Majami“, rekao je Đurić.

„Oni se zaista brinu da se avio-kompanije osećaju da su dobrodošle. Putnici iz Južne Floride takođe mogu pronaći neke razloge da razmotre da se ukrcaju na Air Serbia letove. Beograd će biti domaćin Svetskog sajma Expo 2027, međunarodnog sajma koji je u proteklih 100 i više godina pomogao Parizu i San Francisku da postanu vidljivi.

Foto: Printscreen YouTube/ Air Serbia

Jedan od najvećih centara u istočnoj Evropi, prestonica Srbije omogućava putnicima stalne letove iz Beograda u SAD, Evropu, Rusiju, Kinu i Bliski istok. Ima usluge širom Balkana i neprekidne linije do Grčke, Budimpešte i Rumunije.

SLUČAJ ZA LETOVE SRBIJA-MAJAMI

Srbija raste. Iako podaci o investicijama za 2023. još nisu dostupni, vlada očekuje da će one premašiti 4,4 milijarde dolara direktnih stranih investicija koje je zemlja primila 2022. godine.

Još jedna potencijalna privlačnost su višestruka dnevna putovanja između Beograda i Tel Aviva. To bi moglo biti korisno za veliku jevrejsku zajednicu u Majamiju, kao i za mnoge putnike u Izraelu. Trenutna napetost na Bliskom istoku dovela je do sužavanja osam opcija između Južne Floride i Izraela samo na direktnu uslugu El Al-a.

Ambasador Đurić rekao je da je Er Srbija u završnoj fazi analize poslovnog slučaja, ali da postoji jaka politička volja vlade da se nova usluga ka i iz MUP-a ostvari.

Šta bi to mogao biti slučaj? Na Floridi živi oko 50.000 Srba Amerikanaca i ima osam crkava. Jedan pripadnik dijaspore nadvisuje ostale: napadač Nikola Jović. Ambasador Đurić je prisustvovao utakmici Majami Hita i upoznao ga tokom svog putovanja, a solidarnost je posebno važna usred tuge koju Srbi širom sveta osećaju zbog šokantne prošlomesečne smrti voljenog zemljaka i pomoćnog trenera Golden Stejt Voriorsa Dejana Milojevića. Srbija mnogo ulaže u jačanje odnosa sa SAD. Na primer, Amerikancima nisu potrebne vize da bi putovali u Srbiju. ​