AKTUELNO

Da li su žene zaista gori vozači od muškaraca ili je lepši pol nepravedno etiketiran?

Instruktorka vožnje Slobodanka Đorđević kaže da jeste predrasuda da su žene lošiji vozači, budući da i među ženama i među muškarcima ima manje i više sposobnih vozača.

- Ima muškaraca koji insistiraju da ih obučava žena, dok ima onih sa predrasudama koji odbijaju da im instruktor bude instruktorka. Oni koji žele da ih obuči žena, traže to jer su žene pažljivije, strpljivije i više vode računa o detaljima - kaže Đorđević.

Foto: TV Pink

Dušan Borković, najbolji srpski automobilista, kaže da je, prema istraživanjima, orijentacija kod žena lošija, te da im i parkiranje ide lošije.

- Žene ne voze lošije, ali je problem jer žena gleda na automobil kao na smeće koje će da je preveze, na mesto gde će da se našminka, na nešto što će je prevesti od tačke A do tačke B i ne obraća pažnju na automobil. S druge strane, automobil je za muškarce ljubimac - kaže Borković.

Foto: TV Pink

Profesor Saobraćajnog fakulteta Boris Antić, kaže da, ako se gledaju psihofizičke karakteristike, ne postoje razlike u brzini reagovanja između muškarca i žene.

Foto: TV Pink

- Činjenica je da su žene bezbedniji vozači, ali je bitno čime se meri da li je neko bolji vozač. Ako se posmatraju posledice saobraćajnih nezgoda, žene su u velikoj meri manje izazivači istih. Ako se govori o parkiranju i sitnicama kao što je paljenje svetala, žene prednjače. Generalno su žene u saobraćaju tolerantnije, pažljivije i može se reći da su bolji vozači - kaže Antić.

Pevačica Vera Matović ispričala je kako je kažnjena zbog brze vožnje.

Foto: TV Pink

- Vraćala sam se iz Čačka za Beograd i između Milanovca i Rudnika pretekla sam čoveka koji je vozio 30. Dok sam preticala, dostigla sam brzinu od 92 km/h. Policija me je odmah nakon preticanja zaustavila i kaznila me na uslovnu kaznu i 7.000 dinara - ispričala je Matović.

#Automobil

#Muškarac

#Novo jutro

#Vozač

#Žena

'