AKTUELNO

Jedan od slučajeva je prebijanje i kamenovanje devojčice koja je dobila peticu iz pismenog zadatka!

U emisiji Novo jutro na televiziji Pink, sa voditeljkom Jovanom Jeremić, njeni gosti su odlučili da skenu pažnju na važan društveni problem.

U pitanje je vršnjačko nasilje! Tema koja je u prethodnih par dana zaprepastila grad Niš. Jedan od slučajeva je prebijanje i kamenovanje devojčice koja je dobila peticu iz pismenog zadatka.

Foto: TV Pink Printscreen

Maja Jovanović, Generalni sekretar "IBSSA"-biroa i predsednik "NAOS"-a, upozorila je na eskalaciju vršnjačkog nasilja.

Od novembra 2023. imamo jednu eskalaciju vršnjačkog nasilja. U Nišu postoji jedna šablonska kategorija nasilja za koju smo mislili da je prošlost. Devojčica je trpela nasilje, ne samo zbog ocena, već i zbog garderobe i toga što je dobar učenik. U Borči smo imali dete od 8 godina koje je davilo svoju drugaricu. Mi imamo ozbiljan problem u društvu i kao roditelji nismo na visini zadatka -rekla je Maja Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Željko Mašović, psiholog, otkrio je da je razočaran krajnjim ishodom slučaja u Nišu, jer je devojčica, žrtva vršnjačkog nasilja, na kraju sama napustila školu.

U ovoj priči je problem što je ova devojčica već dugo trpela nasilje od te iste ekipe. Najveći problem je što se ta devojčica ispisala iz škole i mislim da to nije dobro ni za nju, ni za tu sredinu. Kada osoba štrči, svako gleda da mu odeče glavu. Dovoljno je da si različit na bilo koji način. Uticaj vršnjaka je ogroman i svako gleda da se prilagodi -rekao je Mašović.

Foto: TV Pink Printscreen

Strahinja Milovanović, advokat, apeluje da se samo društvo angažuje povodom ovog problema, jer sistem, zbog samog uzrasta dece, ne može puno da uradi.

Ovde su izgleda u pitanju neke lične frustracije. U skladu sa zakonom, postoje jasne procedure. Prva greška je što se žrtva povukla i otišla iz škole. Sistemu su vezane ruke jer su u pitanju mlađa deca i mora se rešavati u kolektivu škole. Više je društvo koje daje te smernice i pravila ponašanja, ali se slažem da to može i iz kuće da krene -rekao je Milovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Gospođa Jovanović je je još jednom skrenula pažnju roditeljima da ne dozvole da se deca takmiče sa ostalima po materijalnim stvarima koje im oni obezbede, već po ocenama.

Autor: I.B