AKTUELNO

Zreo čovek može da uradi sa svojim životom šta god poželi, međutim, dete nema tu svest. Ako neko nastavlja na ovaj način da zloupotrebljava poverenje dece, ti problemi će se multiplikovati!

U emisiji Novo jutro na televiziji Pink, voditeljka Jovana Jeremić je, sa svojim gostima, posvetila pažnju veoma značajnoj temi. Naime sve veći broj mladih odlazi redovno u teretanu, ali u želji da dobije što pre mišiće, poseže za raznim suplementima od kojih su neki dobijeni legalnim putem, a neki ne.

Veliki broj ljudi nije svestan posledica koji određene "fitnes droge" mogu imati na naše telo, ali i um.

Foto: TV Pink Printscreen

Aleksandar Đorđević, višestruki šampion u bodibildingu, skrenuo je pažnju na anaboličke steroide dostupne na crnom tržištu, koju mogu nabaviti svi, pa i deca.

Ti suplementi utiču katastrofalno na čoveka. U normalnoj medicini, oni se koriste kao supstitucija kada je neki hormon u zaostatku. Problem je što anabolički steroidi nisu na taj način predodređeni, prave se u crnim fabrikama i prodaju na crnom tržištu. Anabolički steroid je derivat hormona testosterona i to sme da se pije samo u humanoj medicini. Najgore je što ti steroidi koji se nađu na crnom tržištu, nisu istog kvaliteta kao u apoteci. Oni utiču na ljudsko zdravlje, a deca ne znaju šta je u njima -rekao je Alekandar.

Foto: TV Pink Printscreen

Mladen Nikolić, bivši republički inspektor za droge i nedozvoljene supstance, priznaje da je svestan ovog problema.

I ministarstvo je svesno tog problema, međutim, mi smo bili ograničeni samo na to da smo mogli da kontrolišemo uvoz i samo apoteke. Mi nemamo pravo da uđemo u prodavnice suplemenata. Tehnički, tužilaštvo bi tu moralo da reaguje zbog ugrožavanja zdravlja. Ti suplementi bi trebalo da se koriste isključivo u medicinske svrhe, za vraćanje mišićne mase, a ne da bi se dobila. Anabolički steroidi su supstanca koja daje snagu, ne treningom, nego veštačkim putem -rekao je Nikolić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ivan Đorđević, glavni trener Ahilej borilačke akademije, apeluje da se spreči dalja zloupotreba dečijeg poverenje, koja su povodljiva i lako mogu ući u začarani krug anaboličkih steroida.

Veoma sam upoznat sa tim problemom. Svi danas znamo koliko su deca povodljiva, a njihovo poverenje se zloupotrebljava. Ja imam dosta kontakta sa decom i upoznat sam sa slučajem jednog dečaka od 14 godina, koji je po savetu krenuo da uzima steroide. Zreo čovek može da uradi sa svojim životom šta god poželi, međutim, dete nema tu svest. Ako neko nastavlja na ovaj način da zloupotrebljava poverenje dece, ti problemi će se multiplikovati -zabrinuo se Ivan.

Foto: TV Pink Printscreen

Marko Bojković, MMA borac, istakao je kako često dobija poruke od mladih, koji ga pitaju za savet.

Ja deci uvek dam savet da im to ne treba, ali dobijam i pozive za pomoć kako bi se oporavili od upotrebe istih -priznao je Bojković.

Foto: TV Pink Printscreen

Gospodin Nikolić se osvrnuo i na agresivnost, koja je često nuspojava korišćenja nedozvoljenih supstanci.

Kada nekome daješ sintetičke steroide, ti njemu menjaš prirodu. Mi smo u Bosni skoro imali slučaj čoveka koji je uzimao anaboličke steroide i postao agresivan, pa ubio ženu. To je već ozbiljnija priča od toga da li će neko imati manje ili veće mišiće -rekao je Nikolić.
Najveći problem je u tome što steroidi menjaju mentalnu strukturu i daju osećaj superiornosti. U borilačkim sportovima, kontrolisana i kanalisan agresija je dobra. Suština je u veštinu, koja u mom sportu ne dolazi ni od jedne vrste anaboličkih steroida, iako doping kontrola trenutno za taj sport ne postoji -bio je jasan Ivan.

Autor: I.B