AKTUELNO

Vlada Srbije će učiniti sve da Muzej automobila nastavi sa radom, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić posle sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Vesić je rekao da je javnost sa pravom bila uznemirena jučerašnjim događajem kada su iz Muzeja automobila u Beogradu iznošeni eksponati i odnošeni u različite garaže jer je taj muzej, nažalost, prestao da postoji.

Naveo je da je na sastanku sa premijerkom, koji je održan jutros, dogovoreno da Vlada Srbije preuzme osnivačka prava nad Muzejom automobila i da se u narednom periodu prvo napravi popisna komisija koja će popisati svaki eksponat koji će biti smešteni u državne garaže gde će biti čuvani, a da se u međuvremenu pronađe prostor koji će biti rekonstruisan kako bi tu bio otvoren Muzej automobila.

Naveo je da se ranije razgovaralo o prostoru kod Brankovog mosta koji je svojevremeno delom bio dodeljen Gradu Beogradu, a delom ostao u vlasništvu Republike.

Dodao je da je to prostor gde su nekada bile garaže saveznih organa, kada se pređe sa novobeogradske strane, kao i da postoji još nekoliko ideja gde bi mogao da bude Muzej automobila.

„U najkraćem roku ćemo zajedno sa ljudima koji rade u Muzeju automobila i naslednicima Bratislava Petkovića odrediti lokaciju, a onda ćemo uraditi projekat i početi rekonstrukciju. Kada rekonstrukcija bude završena, automobili koji će u međuvremenu biti popisani i propisno čuvani, biće izloženi na novoj lokaciji“, objasnio je Vesić.

Dodao je da je siguran sam da ćemo u narednih nekoliko godina imati nov Muzej automobila kojim ćemo se ponositi i koji će imati sve sadržaje koje treba da ima moderan muzej, kao i da će biti mogućnosti da i ubuduće kupujemo nove eksponate i obogaćujemo muzej.

Vesić je rekao da je Muzej automobila veoma važan za Beograd i dodao da je veoma ponosan jer je Beograd jedan od 11 gradova u svetu koji je imao takav muzej.

Istakao je da je Muzej automobila naša obaveza i prema preminulom Bratislavu Petkoviću koji je bio ministar kulture i pisac, te podsetio da su automobili koji se sada nalaze u Muzeju automobila njegovi lični legati zaostavštine.

„Bratislav Petković je veoma mnogo zadužio i Beograd i Srbiju i zato je naša obaveza da Muzej automobila dobije nov prostor i da se u tom muzeju čuva sećanje na ovog divnog čoveka koji je i dalje sa nama, iako je prošlo tri godine od njegove smrti“, dodao je Vesić.