AKTUELNO

Trubači su neizostavni deo venčanja, rođendana, krštenja, pa neretko i slava. Trubačka muzika je deo tradicije i kulture srpskog naroda, koja se prenosi sa generacije na generaciju.

Stoga ćemo u nastavku predstaviti značaj trubača u našoj kulturi, kao i cene i ponudu orkrestara, a podelićemo sa vama neke savete kako da izaberete najbolje trubače za vašu proslavu.

Značaj trubača u tradiciji i kulturi

Pre nego što dođemo do dela o trubačima danas, kratko ćemo proći kroz istoriju trube na našim prostorima. Ovo će nam pomoći da razumemo odakle njena tolika popularnost i dan danas.

Istorija trubača na proslavama

Truba je instrument koji je u Srbiju stigao u 19. veku, kada su je doneli turski vojnici. Srpski seljaci su je brzo prihvatili i prilagodili je svojim potrebama i ukusu. Truba je postala simbol otpora i slobode, ali i veselja i radosti.

Trubači su svirali na raznim proslavama, od seoskih vašara i zborova, do narodnih ustanka i ratova. Trubačka muzika je pratila i najvažnije životne događaje, kao što su rođenja, venčanja ali i sahrane.

Simbolika trubačke muzike u lokalnoj kulturi

Trubačka muzika je izraz duše srpskog naroda, koji je kroz istoriju preživeo mnoge nedaće, ali i slavio svoje pobede i dostignuća. Tako trubačka muzika postaje spoj tuge i radosti, sete i nade, ljubavi i bola.

Trubačka muzika je muzika koja se pamti i prenosi, a upravo na ovom instrumentu čućete jedne od najveselijih, ali i najtužnijih melodija.

Važnost trubača na proslavama

Trubači su nezaobilazni deo mnogih proslava u Srbiji, jer oni stvaraju atmosferu i raspoloženje koje se dugo pamti. Trubači su ti koji podižu goste na noge, koji ih teraju da igraju i pevaju, koji im ispunjavaju želje i zahteve.

Trubači su ti koji daju poseban pečat i šarm svakoj proslavi, koji je čine jedinstvenom i neponovljivom. Čak i danas, u vreme savremene, elektronske muzike, truba ima svoje značajno mesto u našoj muzičkoj kulturi. Najveća potvrda toga je da je naš najveći muzički festival, festival u Guči, posvećen upravo trubi.

Cene trubača i faktori koji utiču na cenu

Kada smo se upoznali sa značajem trube kod nas, prelazimo na temu cene. Videćemo koji to faktori utiču na formiranje cene, i koliko trubači za svadbe i sve vrste veselja naplaćuju svoje usluge po regionima.

Cena trubača zavisi od više faktora, kao što su:

● Obično se trubači angažuju u grupama od 3 do 10 članova, pri čemu je veći broj trubača skuplji;

● Trubači mogu da sviraju od nekoliko desetina minuta do nekoliko sati, pri čemu je duže trajanje nastupa skuplje;

● Cena trubača može da varira i u zavisnosti od vrste proslave;

● Cena trubača može da varira u zavisnosti od lokacije proslave (restorani, kafane, sale, dvorišta).

Foto: Foto/Mile Novaković

Raspon cena u različitim regionima

U Srbiji postoje različiti regioni koji imaju svoje specifičnosti i tradicije u vezi sa trubačkom muzikom, pa se tako cena formira na osnovu tih specifičnosti.

Zapadna Srbija je region koji je poznat po trubačkoj muzici, jer se ovde nalazi i čuveni festival Guča. Trubačka muzika je ovde veoma popularna i tražena, pa su i cene trubača prilično visoke. Za nastup trubača na proslavi u ovom regionu treba izdvojiti od 300 do 1000 evra, u zavisnosti od gore navedenih faktora.

Južna Srbija je region gde je trubačka muzika takođe veoma popularna i tražena, pa su i cene trubača nešto malo niže nego u regionu Zapadne Srbije. Za nastup trubača na proslavi u ovom regionu treba izdvojiti od 250 do 800 evra.

Centralna Srbija - trubačka muzika je ovde manje zastupljena i tražena, pa su i cene trubača niže. Za nastup trubača na proslavi u Šumadiji treba izdvojiti od 150 do 500 evra.

Beograd je grad sa najraznovrsnijom muzičkom ponudom, pa tako svoje mesto u njemu nalaze i trubački orkestri. Trubači Beograd, će tako u proseku biti nešto skuplji od trubačkih orkestara iz Šumadjie.

Vojvodina je region koji je najmanje poznat po trubačkoj muzici, jer se ovde nalaze i drugi muzički žanrovi koji su dominantni i traženi, poput tamburaških. Za nastup trubača na proslavi u ovom regionu treba izdvojiti od 100 do 300 evra.

Napominjemo da su pomenute cene prosečne i odnose se pretežno na lokalne orkestre. Cene trubačkih okrkestara, koji su učestvovali i osvajali nagrade na festivalima, pogotovo Guči, i koji su poznati širom Srbije, mogu da dostignu cenu i od nekoliko hiljada evra.

Saveti za odabir kvalitetnog trubačkog orkestra

Reputacija i iskustvo su pokazatelji kvaliteta i pouzdanosti trubača. I ove dve stavje možete proveriti na dva načina.

Pretraživanje interneta je način koji podrazumeva da se potraže informacije o trubačima na internetu, kao što su njihovi kontakti, sajtovi, društvene mreže, video snimci, recenzije, komentari, itd.

Ukoliko niste baš dobar sluhista, pa ne možete sami da procenite kvalitet, tu su preporuka drugih. Ovo je način koji podrazumeva da se potraže preporuke o trubačima od drugih ljudi, kao što su prijatelji, rođaci, kolege, poznanici i ovo je verovatno jedan od najpoznatijih načina za proveru kvaliteta jednog orkestra.

Ukoliko ste i vi u potrazi za kvalitetnim trubačkim orkestrom možete pozvati na broj 0611791221 i tako saznati detaljne informacije o uslugama i ceni jednog orkestra koji nastupa širom Srbije.

Autor: Pink.rs