AKTUELNO

U Solunu su u toku veliki radovi na projektu "Flyover", a obavljaju se na obilaznici oko Soluna (Periferiakos) i trajaće pune četiri godine. Promene kakve projekat najvećeg autoputa u Grčkoj iziskuje bez dileme će uticati i na srpske turiste koji u narednim sezonama planiraju letovanje u ovom delu Grčke.

U jeku letnje sezone i sama obilaznica oko Soluna je krcata vozilima, a oni kojima se slučajno desilo da zalutaju kroz centar ovog grada, iz njega se "izvlače" satima! Sada, kada sav saobraćaj bude preusmeren u centar, ne možemo ni da zamislimo kako će to da izgleda.

Najavljujući "Flyover" kao najveći projekat Grčke u skorije vreme, premijer Kirijakos Micotakis zatražio je razumevanje i strpljenje od građana za neprijatnosti koje će doneti građevinski radovi.

- Najveći auto-put u Grčkoj počeo je sa gradnjom u novembru. Da, doneće neke neprijatnosti, ali o tome smo razgovarali sa gradskim čelnicima i u saradnji sa Saobraćajnom upravom, Solun će konačno dobiti nešto što mu nedostaje - naglasio je Micotakis.

Kako je svoje pratioce izvestila Fejsbuk i Instagram grupa Grčka info, gužve na obilaznici zbog radova već su počele, a očekuje se da budu i značajno veće kako se bude primicalo leto.

- Gužve na obilaznici su uveliko počele tako da će nam na leto biti potrebno malo više strpljenja, posebno turistima koji će letovati na Halkidikiju (Atos ovde ne računamo, jer do njega možete drugim putem), a i drugima koji planiraju da posete Solun tokom odmora - navode u svojoj objavi.

Prema informacijama koje je Grčka info dobila od svojih kolega iz Grčke, važno je znati da prolaz preko obilaznice treba izbegavati u periodu špica - ujutru između 7 i 10.30 časova i popodne od 15 do 19 časova.

Inače, Flyover projekat će obezbediti bolju povezanost istočnog dela Soluna sa južnim delom, aerodromom, Egnatia autoputem i Halkidikijem. Radiće se na rekonstrukciji, proširenjima postojećeg puta, izgradnji novih 13 kilometara puta, devet petlji, 10 nadvožnjaka i tri nova tunela.