AKTUELNO

Isplata prvih penzija uvećanih za 14,8 odsto počela je danas i to penzionerima iz kategorije samostalnih delatnosti, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

Mali je objasnio da će isplata februarskih penzija biti realizovana po do sada utvrđenoj dinamici isplate po kategorijama, pa će sledeća isplata uvećanih penzija biti u utorak, 6. februara za vojne i poljoprivredne penzionere, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Najveći broj penzionera pripada kategoriji 'zaposleni' i oni će penzije na tekuće račune dobiti 10. februara, dok će penzionerima iz ove kategorije koji penzije podižu na šalterima pošta ili im se šalju na kućne adrese, penzije biti isplaćene 8. februara", objasnio je on.

Naveo je da je ovo još jedno obećanje koje država ispunjava i da je to pokazatelj brige za građane i konstantnog rada na poboljšanju njihovog životnog standarda.

"Penzije u Srbiji su od 1. januara ove godine povećane za 14,8 odsto, čime dolazimo do prosečne penzije od 390 evra. Prosečna penzija je 2012. godine iznosila samo 204 evra, a sada je skoro duplo veća", naveo je Mali.

Podsetio je i da su penzije prethodni put povećane 1. oktobra prošle godine, i to za 5,5 odsto, te da je tri meseca kasnije stiglo novo povećanje, što prema njegovim rečima, znači da su penzije kumulativno od 1. oktobra povećane za 21,1 odsto.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

"Veoma je važno i to što smo u 2023. godini imali realan rast penzija od 8,7 odsto, što znači da i pored inflacije, koja se od aprila nalazi na silaznoj putanji, penzije značajno rastu, a samim tim i životni standard naših najstarijih", naglasio je on.

Podsetio je da su od 1. januara ove godine povećane i plate u javnom sektoru za 10 odsto, kao i minimalna zarada za rekordnih 17,8 odsto.

"Suština naše politike su ljudi, briga o njima i poboljšanje kvaliteta života građana Srbije. Zato iz godine u godinu, kontinuirano radimo na poboljšanju životnog standarda naših građana i to je politika od koje nećemo i ne smemo odustati", poručio je Mali.

Naglasio je da je prosečna plata 2010. godine bila 331 evro, da se očekuje da će u decembru ove godine iznositi 958 evra, a sledeće godine 1.056 evra.

Dodao je i da je minimalna zarada sada prvi put prešla 400 evra, a da je 2010. godine bila samo 153 evra.

Mali je rekao je da će se trasiranom politikom nastaviti do zacrtanih ciljeva da 2027. godine minimalna zarada i prosečna penzija u Srbiji iznose 650 evra, a prosečna neto zarada 1.400 evra.

Dodao je da su postavljeni ciljevi realno ostvarivi ako se uzme u obzir činjenica da je uprkos velikoj svetskoj krizi, sa više izvora ekonomske nestabilnosti koja se prelivala i na Srbiju, naša zemlja uspela da ostvari ne samo privredni rast, nego i rast životnog standarda kontinuiranim povećanjem zarada i penzija kako bi se anulirali efekti inflacije.

Kako je naveo, Srbija je sačuvala radna mesta, nastavila sa obaranjem rekorda u nivou direktnih stranih investicija, kao i sa politikom pomoći onima kojima je potrebno i očuvala postignute ekonomske rezultate, zbog čega se, prema njegovim rečima, možemo nadati daljem rastu BDP-a, ali i plata i penzija.