AKTUELNO

Vlada Srbije utvrdila je na današnjoj sednici iznos novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta u ukupnom iznosu od 1.500.000.000 dinara u 2024. godini.

Ovom odlukom nastavlja se podrška i pomoć države porodicama i majkama za podsticanje i razvoj populacione politike u našoj zemlji, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, biće u 2024. godini 20.000 evra, saopštilo je Ministarstvo Srbije za brigu o porodici i demografiju.

Pravo na novčana sredstva može se ostvariti za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja u visini 50 odsto vrednosti radova, a za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave u visini 20 odsto vrednosti radova.

"Ovo pravo može se ostvariti i za kupovinu kuće ili stana u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti, kao i za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto prodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti", nabrojalo je Ministarstvo.

Navedeno je da su to pravo do sada iskoristile 583 majke.

Odluku o utvrđivanju iznosa novčanih sredstava u 2024. usvojila je Vlada na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.