AKTUELNO

U noći između četvrtka i petka u Srbiji se očekuje mestimična kiša. Istovremeno, sa jugoistoka dolazi talas saharskog peska koji će zamutiti kišu koja će ostaviti tragove na automobilima i prozorima.

U četvrtak posle podne Srbiju bi trebalo da zahvati front iz pravca Budimpešte, koji će doneti kišu u našu zemlju, koju, u zavisnosti od dela teritorije, možemo očekivati u noći između četvrtka i petka, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

- Ono što je karakteristično jeste da će se prolaskom tog fronta uspostaviti jugoistočno strujanje, što znači da će manja količina saharskog peska stići i do Srbije - objašnava Ćirković.

Ovih dana ne perite automobile i prozore

Ona ističe da saharski pesak možemo očekivati već u petak u 18 časova.

- Prvo će zahvatiti područje Zapadne Srbije, odnosno jugozapadnog dela, a očekuje se da će u narednim satima zahvatiti jugoistok zemlje - navodi meteorološkinja.

Kako kaže "u pitanju je mala količina saharskog peska koja neće uticati na zdravlje ljudi, ali ćemo moći da primetimo zamućenost vazduha".

Ona naglašava da će kiša koja mestimično bude padala biti žute i prljave boje, pa se građanima preporučuje da ne planiraju pranje prozora i kola. To je takozvana prljava kiša.

Foto: Tanjug/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Osim toga, procenjuje se da ta će talas saharskog peska brzo proći kroz Srbiju.

- On će vrlo brzo proći kroz Srbiju, pa već od subote možemo da očekujemo vedro i sunčano vreme koje će obezbediti dobru vidljivost, i tada saharski pesak neće biti prisutan u vazduhu- ukazuje Ćirković.

Pa ipak, u trenutku kada budu prisutne, čestice saharskog peska neće imati negativan uticaj po zdravlje ljudi.

- One utiču u mnogo većoj koncentraciji, tako što prave mikrooštećenja na organizmu, odnosno kada mi udahnemo te čestice, koje su nano veličine, one prave 'mikro rezove', pa smo usled toga više podložni infekcijama, jer mogu napraviti oštećenja na nozdrvi, plućima...- objašnjava Ćirković.

Pa ipak, prisustvo saharskog peska nema samo negativne posledice, jer kako kaže naša meteorološkinja, ovaj talas mogao bi da obraduje poljoprivrednike.

- Poljoprivrednici ga vole, jer čestice saharskog peska sadrže minerale, koji obogaćuju zemlju.

Autor: