AKTUELNO

Majka im je preminula pre godinu, a otac pre nekoliko dana

U prijepoljskom kraju, pre nekoliko dana, na društvenim mrežama pokrenuta je akcija za pomoć porodici Preljević. Četvoro dece ostalo je bez oba roditelja za godinu dana. Sa slepom bakom žive u baraci od 20 kvadrata, prenosi rts.rs.

Dvadesetogodišnja Dženeta Preljević od rođenja živi u baraci od dvadeset kvadrata. Taj prostor delila je i sa roditeljima, braćom i bakom. Majka im je preminula pre godinu, a otac pre nekoliko dana.

Dženeta je po zanimanju kuvarica, ali je voljna da radi bilo koji posao kojim će obezbediti stabilan i siguran prihod.

"Da budem staratelj nad braćom i da budem odgovorna za njih, i da radim i sve što treba. A i kada bi negde predložili, otišla bih, jer svaki dinar je uhar (korist) da preživimo ja, braća i nana slepa", kaže Dženeta Preljević.

Dženetina baka, Muša Gatanin, kaže da decu neće pustiti u dom za nezbrinutu decu:

"Ne dam decu u dom, ne daj bože. Jer i moj Ferid se ljutio kad bi ovako, u dom ne dam nikako."

Starateljstvo će najverovatnije biti povereno tetki dece, potvrđeno je u Centru za socijalni rad. Preljevići su korisnici novčane i socijalne pomoći i neće ostati bez brige države, a baku će obilaziti gerontodomaćica. Direktorka Centra za socijalni rad Prijepolje Vesna Divac objašnjava da će se potruditi da Dženeti pronađu primereno zaposlenje.

"Dženeta dolazi kod nas u radionice, koje su pri dnevnom centru, i tu se obučava i stiče određena znanja i veštine", objašnjava Vesna Divac.

Prikupljen novac za kupovinu kuće

I na društvenim mrežama pokrenuta je akcija za pomoć ovoj porodici. Potresna sudbina Preljevića ujedinila je ovu multietničku zajednicu u pronalaženje rešenja, pa su tako ljudi dobre volje obezbedili novac za kupovinu kuće u Kolovratu.

Komšija Aleksandar Babić kaže da je potrebno da se kuća opremi.

"Da se sredi kupatilo, plafon, krov i ostalo kako bi deca u 21. veku mogla da koriste kupatilo", ističe komšija.

Predsednik Privremenog organa Opštine Prijepolje Izudin Šantić rekao je da u toj kući postoje uslovi za stanovanje i da će Preljevići imati dovoljno novca da kupe kuću, rekonstruišu je i opreme.

"I tu ima jedan mali problem, vezano za kolski put. Oni pešački put imaju obezbeđen, ali ima određeni problem za kolski put. Ali kako sam obavešten i to pitanje će biti rešeno", objašnjava Šantić.

Inicijatori akcije za porodicu Preljević smatraju da društvene mreže treba iskoristiti da se na takve slučajeve ukaže i pomogne.

Složno se problemi lakše reše i prevaziđu, kažu Prijepoljci.

Autor: