AKTUELNO

Administratori stanice "Droga Srbija" zatvorili su profil odmah pošto je priča o njemu dospela u javnost, ali su odmah potom otvorili novi pod nazivom "drogasrbijaorg".

Doktor Milan Vlaisavljević, direktora specijalne bolnice za bolesti zavisnosti je za „Novo jutro“ Televizije Pink rekao da čak 69 odsto mladih poznaje nekog ko konzumira narkotike, a da je 25 odsto mladih probalo psihoaktivnesupstance.

Kriminolog Zlatko Nikolić je ovu pojavu na društvenim mrežama okarakterisao kao marketinški potez, potez narko dilera i da deca sada smatraju da je marihuana in.

- Imate i one koji zagovaraju da je marihuana laka droga i koriste je maloletnici - ističe kriminolog Nikolić.

Foto: Printscreen

On je poručio da je poruka ove akcije da je to in, nema straha.

- Anksioznost se ugrađuje do pete godine kada nema anksioznosti nema empatije, a onda nema osnove za stvaranje morala. Za kratko vreme imali ste 1000 i nešto pratilaca ove stranice, nakon što je ovaj prvi nalog ugašen odmah je napravljen drugi – rekao je Nikolić.

Kako kaže, klinci se navlače na sitno, a policija se bavi kreatorima ovih profila.

Milorada Antića iz Foruma srednjih stručnih škola rekao je da se sve više koriste droge.

-Koriste se u školskom dvorištu gde imate dilere, deca znaju ko je on. Obično je to lik koji je omiljen u školi. Deca imaju suviše slobodnog radnog vremena. Nemate neke vrste obaveznih sekcija – objašava Antić.

Foto: Printscreen

On je dodao da kamere u školskom dvorištu ne postoje, i da veruje da neki nastavnici i direktori znaju da to postoji.

Nikolić je rekao da je nastavnik dobio otkaz zato što je roditeljima rekao da misli da im se dete drogira.

Foto: Printscreen

- Kolege kriminolozi iz inostranstva rekli su da ćemo se kajati kao i oni, da sada deca biju roditelje – ističe kriminolog i dodaje da je trend da budale idu u školu, a da pametni uživaju.

Doktor za lečenje nezavisnosti rekao je da se u kliničkoj praksi pacijenti javljaju tek posle desetak godina zavisnosti.

- Javljaju se najčešće u kasnim dvadesetim, ranim tridesetim. Poslednjih godina se smanjuje broj onih koji koriste heroin, njeno mesto zauzimaju amfetamini, ekstazi. Narkomanija je bolest u svakom smislu. U prvih nekoliko godina ti simptomi mogu biti maskirani adolescentskim ponašanjem. Ukoliko roditelji prate decu mogu uočiti promene – kaže Vlaisavljević.

- Pogrešan je pristup lečenja. Supstituciju su napravili umesto heroina metadon, što je još gore – ističe Nikolić.

Antić kaže da problematična deca izbegavaju nastavu, svađaju se sa nastavnikom.

- Karakteriše ih izuzetno provokativno ponašanje. Profesor je isteran sa posla jer je rekao da se dete drogira. Svaki nastavnik vidi, i može da pošalje kod psihologa- ističe Antić.

#Droga

#Društvene mreže

#Novo jutro

'