AKTUELNO

Juče je na Novom Beogradu u bloku 70 u 6 sati i 77 minuta prijavljen požar koji je zahvatio Kineski tržni centar. Na lice mesta odmah je izašla Vatrogasno- spasilačka jedinica koja je zatekla ogromnu i preteću buktinju.

Nedeljko Gagić, načelnik uprave za Vatrogasno spasilaček jedinice, rekao je u Novom jutru TV Pink da su prve ekipe odmah izašle na teren i videle da je požar u razbuktlaoj fazi da je zahvaćen veliki deo objekta i da će biti potrebno angažovanje velikog borja ljudi i vozila da bi se ovaj požar smirio.

Foto: TV Pink Printscreen

- Već od početka akcije gašenja požara na licu mesta je bio i nečalenik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić koji je bio u stalnoj komunikiaciji sa ministrom unutrašnjih poslova i po nalogu predsednika države i po naređenju ministra MUP-a angažovana je i helikopterska jedinica jer se u tom trenutku procenilo da je isijavane temperature toliko veliko da postoji pretnja da se požar proširi na susedne lokale - reako je Gagić.

Jovica Mihailović, pilot Helikopterske jedinice MUP-a Srbije, reako je da je ovo bila njihova prva intervencija u užem gradskom jezgru i da su do sada uglavnom imali intervencije po brdsko planinskim predelima.

- Akcija gašenja požara je protekla savršeno, imali smo dobre informacije pre toga smo poslali manje helikoptere u izvidnicu - kaže pilot.

Kako je rekao načelnik Vatrogasno spasilačke jedinice svaki požar nosi rizike i za vartrogasce sapsioce i ostale učesnike u akciji gašenja požara.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jeste to delovalo strašno i velika je šteta nastala, ali moram da kažem da je u ovom požaru zahvaćeno 40 lokala od 181 lokla koliko se nalazi u tom objektu, spasen je 141 lokal sa robom zahvaljujući akciji vatrogasaca i zahvaljujući kolegama iz helikopterske jedinice koji su izuzetno profesionalno odradili posao pogađali su veoma precizno vatru vodom i uspeli su da za veoma kratko vreme spuste intezitet isijavanja toplote da bi vatrogasci mogli da uđu u objekat i da direktno gase požar - kaže načelnik i dodaje da su požar već posle dva sata stavili pod kontrolom i nastavili dalje da rade na lokalnim žarištima.

Pilot Mihajlović je rekao da su imali 37 naleta i da je izbačena 71 tona vode za sat vremena.

- To je moram da kažem jedan od naših rekorda, momci su u izuzetno teškim uslovima, gde su se nalazili dalekovodi pod naponom uz crn i gust dim uspeli veoma uspešno da izvedu akciju - naglasio je on.