AKTUELNO

EXPO 2027. je zahtevan projekat koji podrazumeva veliki angažman, ali će se takođe paralelno raditi i na ravnomernom razvoju cele Srbije. Zato je to Skok u budućnost.

Kako je istakla u Novom jutru ministraka zaštite životne sredine Irena Vujović, ima puno toga što je obećano građanima Srbije i što će biti ispunjeno.

- Fokusirani smo na tri segmenta kao i u prethodnom periodu samo sad moramo da radimo mnogo brže i da rezultati budu vidljivi u jedinicama lokalne samouprave. To je nedostajuća kanalizaciona mreža, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda. Takođe ono što je važno i ambiciozno da se uradi ali je neophodno, a već imamo radove na terenu jesu regionali reciklažni centri - rekla je Vujović i dodala:

- Kako bi sve uspeli da saniramo i da držimo pod kontrolom taj otpad moramo imati izgrađene regionalne centre, neophodno je da imamo linije za separaciju otpada, da se posvetimo reciklaži kako bi taj otpad dobio neku drugu vrednost - rekla je ona. Vujović je istakla da radovi koji su u toku traju po dve ili tri godine. Ministrastvo za javna ulaganja radi na 52 projekta, a zdravstvo ostaje kao prioritet.

- Pored zdravstva nastavljamo da radimo i u prosveti. Rezultati do sada su takvi da govore u prilog tome da smo radili ravnomerno na regionalnom razvoju. Imamo obnovljene škole u 105 lokalnih samouprava, obnovljene domove zdravlja a obnovljene ambulante u 60 lokalnih samouprava, ustanove iz sistema socijalne zaštite u 25 lokalnih samouprava. Radimo na itentifikaciji prioriteta - rekao je Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja.

Foto: TV Pink Printscreen

On je istakao da se rade i porodilišta i da je prioritet u ovoj godini GAK Višegradska, a onda i GAK Narodni front, a takođe i porodilište u Nišu.