AKTUELNO

Obdukcija bebe čija je majka Marica Mihajlović optužila doktora M.N. iz Sremske Mitrovice za "akušersko nasilje" završena je, a Marica Mihajlović je zajedno sa suprugom preuzela nalaz i rekla da je smrt nastupila zbog "nasilnog porođaja".

Aleksandra Dražić Plavšić, urednica M novina, rekla je za Pink da ono što je dospelo u medijima i što je roditeljima dostavljeno kao dokumentacija jeste informacija iz otpusne liste sa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu gde se navodi da su se javili problemi sa plućima, a navode se i neka krvarenja i hematomi.

Ona jedodala da je ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila danas da još uvek nije potpuno završen obdukcioni nalaz bebe koja je preminula nakon rođenja u bolnici u Sremskoj Mitrovici i naglasila da je istražni postupak u toku i da treba sačekati da se utvrdi šta se zaista dogodilo.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako navodi, majka je ta koja je rekla da je došla do zaključka da je do ovog došlo usled nasilnog porođaja, ali moramo da sačekamo i vidimo šta će zaista istraga pokazati.

Vanja Milošević, ginekolog GAK Narodni front, koji je deo inspekcijkog tima rekao je da ne želi da bude advokat svoje struke i da želi da da podršku ovoj ženi i svim trudnim ženama.

Kako navodi ovo je nedopustiva stvar.

- Mi se svi trudimo da porođaj prođe kako svi želimo, ali na žalost u jednom postotku slučajeva porođaj može da se iskomplikuje. Mi smo tu da do toga ne dođe. Zato vas molim da termine "akušersko nasilje", "kasapnica" itd mediji više ne zloupotrebljavaju jer sve to gledaju i žene koje su trudne jer na taj način unosimo neku dozu straha kod njih - navodi doktor.

Milošević kaže da ne treba sve generalizovati.

- Treba dopustiti nama ljudima iz struke da očistimo "žito od kukolja". Trebamo da otkrijemo zašto je došlo do ovoga. Mi nismo na sudu i ne možemo da pričamo da li je bila stručna greška, verovatno da jeste, ali hajde da pričamo zašto smo došli do ovoga... Da sačekamo da se istraga završi - dodaje Milošević.

Prof. doktor Ivana Karličić Stašević, psihijatar i sudski veštak, govoreći o tome zašto se ovakve stvari dešavaju je navela da je sve to pitanje standarda kvaliteta dodajući da mi imamo dobru zakonsku regulativu.

- Nećemo rešiti nikakve probleme tako što ćemo se prepucavati u medijima i na društvenim mrežama. Sud će dokazivati, spoljni nadzor, inspekcija oni će dati svoje mišljenje o tome šta se zaista desilo i da li postoji povezanost između činjenja zdravstvenih radnika, ne samo lekara u onome što se zove pružena zdravstvena usluga, u odnosu na ishod - kaže doktorka.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je navela u medicini svaki ishod nije pozitivan, niti može biti. Uznemirenje javnosti je kada imate ovakvu jednu emocionalno nabijenu priču kako je jedna majka izgubila svoje dete, pa nema ništa goreg i potresnijeg.

- Mi moramo realno da sagledamo i slabosti našeg zdravstvenog sistema. Kada mi uvedemo jedan standard kvaliteta poenta svega toga je da svi dobiju ujednačenu uslugu u smislu kvaliteta i da se postupa strikno u skladu sa strukom i naukom - dodaje Karličić Stašević.

- Ako sud nakon teškog i komplikovanog postupka dođe do toga da nisu poštovani stručni standardi, da su korišćeni nestandardni metodi lečenja i nesavesnog postupanja priliko lečenja onda će se govoriti o tome da li se zaista desilo nešto što nosi nečiju odgovornost - zaključuje doktorka Karličić Stašević.

Autor: D. S.