AKTUELNO

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je za Pink da će država u okviru programa "Skok u budućnost - Srbija Expo 2027" uložiti više od 200 miliona evra za inovativne lekove i retke bolesti, kao i da će se u naredna dva, tri meseca obići porodilišta širom Srbije radi njihove modernizacije.

Škodrić je rekla da će se u toku naredna tri meseca obići sva porodilišta, analiziraće se njihova infrastruktura i na osnovu rezultata te analize napraviće se redosled renoviranja. Ona je podsetila da se završavaju potpuno nova porodilišta u Leskovcu, Vranju i Prokuplju, kao i da je država ranije renovirala neka porodilišta.

- Istraživanje je pokazalo da je jako loša ili uopšte ne postoji komunikacija između zdravstvenog osoblja i pacijenata, što na kraju dovodi do ovog oblika nasilja - zaključila je Škodrić.

- U Ćupriji je renovirano 2016. godine, u Aranđelovcu je završeno prošle godine zajedno sa bolnicom, a u Smederevskoj Palanci završeno je 2018. godine - kazala je Škodrić.

Istakla je da je državni interes da se svaka beba rodi u svom mestu, odnosno u svom gradu, ukoliko porođaj nije komplikovan, kao i da se stvore savremeni uslovi za porođaj.

- To znači da će svaka trudnica tokom porođaja imati svoj boks u porođajnoj sali, a nakon toga će postojati roditeljska soba sa kupatilom. U njoj će porodilja pored sebe imati blisku osobu koja je tu 24 sata pored nje, tako da će moći da joj doda čašu vode, promeni pelene, namesti jastuk i sve ostalo što je potrebno - rekla je Škodrić.

Kako je navela, sve to je nemoguće očekivati od medicinskih sestara.

- Nigde u svetu ne postoji toliko medicinskih sestara i svuda i u razvijenim zemljama to je rešeno na ovakav način - kazala je Škodrić.

Ona je istakla je da je ovo jedan od načina da se sprečo akušersko nasilje i neljubaznost osoblja, kao i da je potrebno raditi na međusobnoj komunikaciji.

Foto: TV Pink Printscreen

Zoran Gajić, ministar omladine i sporta, rekao je da je EXPO koji je će se održati kod nas šansa ne samo za našu zemlju nego i region.

- Procene su da će biti oko 2.590.000 posetilaca sa četiri i po miliona poseta, jel će neki posetioci dolaziti više puta, a sve će to trajati oko tri meseca i sve što je vezano za sport i muziku, svaka zemlja bi pravila svoju ekspoziciju i prikazivala sve što je relevantno za ta dva pojima - dodao je Gajić.

On je naveo i da će organizator isto tako imati radionice gde će prikazati najsavremeniju tehnologiju koja se upotrebljava u sportu.

- Ja kao ministar sporta se izuzetno radujem i preduzeli smo već određene korake i obećavam da će biti veoma interesantan sportski deo EXPO-a 2027. godine - naglasio je Gajić.