AKTUELNO

Podsećamo, vozač autobusa je odvezao putnike koji su doleteli iz Skoplja na pogrešan izlaz i oni su se pomešali sa putnicima koji su već prošli kontrolu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, izjavio je danas da je operater aerodroma Nikola Tesla, francuska kompanija "Vensi" (Vinci), odgovoran za jučerašnje probleme u radu, zbog čega su tri leta otkazana, a 17 odloženo, izrazivši očekivanje da se ta kompanija izvini putnicima.

Naime, desilo se to da je vozač autobusa odvezao putnike koji su doleteli iz Skoplja na pogrešan izlaz (gate) i oni su se pomešali sa putnicima koji su već prošli kontrolu i trebalo da krenu prema avionu što je, napominje Vesić, potpuno nedopustivo.

- Tačno je se ljudske greške dešavaju, da se to ne dešava samo na beogradskom aerodromu, ali je činjenica da se njima veoma često dešavaju greške i da će morati mnogo više da porade na svojoj organizaciji jer moraju da poštuju putnike na beogradskom aerodromu onako kako poštuju i na aerodromima u Francuskoj. Ja sam o tome s njima mnogo puta razgovarao i očekivao da su izvukli pouku iz toga i da će se bolje organizovati - rekao je ministar.

Kaže da od operatera beogradskog aerodroma očekuje da uputi izvinjenje putnicima koji su čekali, i dodaje da će avio-kompanije koje su pretrpele štetu i otkazale ili odložile letove imati mogućnost da naplate svoju štetu od operatera.

Naglasio je da je u toku inspekcija Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije na aedromu Nikola Tesla, i da će javnost biti upoznata sa nalazima inspekcije nakon što ona bude završena.

- Francuska kompnanija je do sad uložila preko 280 miliona evra u samu infrastrukturu na aerodromu i mi smo im na tome zahvalni, ali oni moraju mnogo toga da urade u svojoj orgonizaciji kako se ovakve stvari ne bi dešavale. Vi se sećate da je tokom leta bilo dosta problema sa prtljagom i sa odlaskom putnika, tada smo na to reagovali zajedno sa njima. Ja sam siguran da ćemo ovog leta imati mnogo bolju situaciju.

Vesić je takođe istakao da će saobraćaj na beogradskom aerodromu biti u potpunosti normalizovan.

- Putnici koji nisu prošli kontrolu su, teorijski, mogli da uđu u neki od aviona koji treba da poleti, čime se bi se ugrozila bezbednost. Zato je terminal ispražnjen, kako bi svi putnici ponovo izašli i prošli kontrolu, i to je trajalo četiri sata. To je standardna procedura - rekao je Vesić za TV K1.

Ono što je problem je, kaže, kako je došlo do toga da putnici koji su doputovali iz Skoplja nešto posle 16 sati, budu dovezeni na pogrešan gejt i da se „pomešaju“ sa putnicima koji su već prošli kontrolu i čekali poletanje.

- Odgovor na to duguje ’Vansi’, operator aerodroma. Mi smo naložili kontrolu, inspekcija je na terenu, to radi Direktorat civilnog vazduhoplovstva. Kada kontrola bude završena, upoznaćemo javnost sa tim. ’Vansi’ duguje objašnjenje i izvinjenje putnicima, jer je 17 letova odloženo, a tri leta Er Srbije otkazana. Duguju i nadoknadu kompanijama koje su imale štetu.

Navodi da je „Vansi“ 2019. godine za koncesiju dao pola milijarde evra, a da je do sada kompanija uložila 286 miliona evra, te da nije sporno da su mnogo uložili i da aerodom danas funkcioniše bolje nego ranije. Međutim, Vesić ukazuje da je očigledno da, ipak, moraju mnogo bolje da se organizuju.

Podsetio je da je letos bilo problema sa prtljagom, zbog čega je država ukinula monopol u sektoru zemaljskog opsluživanja i omogućila i drugim kompanijama, koje su registrovane u Srbiji, da se bave ovim poslom na beogradskom aerodromu.

- Britanski ’Menzeis’, najveća svetska kompanija u ovoj oblasti, u drugoj polovini februara postaće najveći zemaljski operater jer su potpisali ugovor sa Er Srbijom, imamo još po jednu grčku i francusku kompaniiju koji se bave ovim poslom. Konkurencija daje dobre rezultate - dodao je Vesić i napomenuo da je MUP Srbije naručio čitače pasoša, koji bi trebalo da budu instalirani do juna.

- To je po 10 novih kapija na ulazu i izlazu, sa dva kontrolna centra, koji će omogućiti domaćim putnicima, sa srpskim pasošima, koji čine polovinu putnika, da brže prođu kontrolu. I do četiri puta brže prolaze putnici ukoliko postoji automatsko očitavanje pasoša, pa će već ovog leta biti bolja organizacija.

Autor: