AKTUELNO

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdvojiće dodatnih 200 do 300 miliona dinara direktne podrške poljoprivrednim proizvođačima na Kosovu i Metohiji, najavio je resorni ministar Branislav Nedimović za naš portal.

Prema njegovim rečima, već početkom marta možemo očekivati i primenu konkretnih mera za pomoć Srbima sa Kosova koji se bave poljoprivredom.

- Ministarstvo poljoprivrede će zajedno sa Kancelarijom za KiM, napraviti dodatni paket podrške i uključiće se sa finansijskim sredstvima. Stručne ekipe Ministarstva poljoprivrede će na terenu izvršiti procenu kako bi se napravio adekvatan paket pomoći koja će biti namenjena za nabavku mehanizacije, sadnog materijala i stočni fond - objasnio je Nedimoć.

Kako je dodao, ministarstvo će takođe, poslati i tim koji će se baviti pitanjem plasmana robe sa Kosova, jer za veliki deo poljoprivrednih proizvoda postoji dovoljno tržište na prostoru Srbije i uz malo bolju organizaciju, ta mogućnost se može iskoristiti.

Pored finansijske podrške Ministarstva poljoprivrede, interesovanje da Srbima na Kosovu koji žele da tamo ostanu i bave se poljoprivredom, pokazali su kako pojedinci i firme iz Srbije, tako i neke kompanije iz inostranstva, ukazao je Nedimović.

Među njima je i jedna nemačka kompanija koja se bavi organskom poljoprivrednom proizvodnjom i iskazala je želju da otkupljuje proizvode sa prostora gde žive Srbi.

- Pokazala se snaga i želja tih ljudi da rade i ostanu tamo i postoji potreba da se pomoć višestruko uveća, a država Srbija će naći načine i posebne programe kako bi pomogla srpskom stanovništvu - zaključio je Nedimović.

#Kosovo i Metohija

#Pomoć

#Srbin

'