AKTUELNO

Nevena Damjanović iz Auto-moto saveza Srbije izjavila je danas da je, iako su padavine prestale, na putevima ipak ostalo nešto snega i poledice, naročito u planinskim predelima.

Ona je za Tanjug rekla da je tokom jutarnjih sati bila na snazi zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere, pre svega na putu koji od Užica preko Zlatibora vodi do granice sa Crnom Gorom, kao i na putu koji vodi preko Tare i Bajine Bašte na prelaz Kotroman ka Bosni i Hercegovini.

"Sada na tom putu nema zabrane za teretna motorna vozila, tačnije za kamione sa prikolicom i šlepere. Međutim, i dalje je na snazi zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere na pojedinim putevima drugog i trećeg prioriteta, pre svega na području Šapca, Loznice, Kraljeva, Kruševca, Sjenice i Novog Pazara", rekla je Damjanović.

Prema njenim rečima, putevi prema zimskim turističkim centrima su prohodni.

"Svi prilazi koji vode ka Kopaoniku, Tari, Divčibarama i Staroj planini su prohodni. Obavezna je upotreba zimske opreme", istakla je Damjanović.

Navela je da se, imajući u vidu da je u toku poslednji vikend zimskog raspusta za đake u većem delu Srbije, očekuje pojačan saobraćaj na magistralnim putevima i na glavnim putevima iz pravca turističkih centara, poput auto-puta Miloš veliki iz pravca Zlatibora.

"Očekujemo da će sutra biti veći intenzitet. Međutim, i danas treba očekivati, ne samo na tim glavnim putnim pravcima, već i unutar gradskih saobraćajnica, zbog jedne od zastupljenih srpskih slava, da će biti povremeno gužvi i zastoja", kaže Damjanović.

Kada je reč o zadržavanjima na graničnim prelazima, Damjanović navodi da je u ovom trenutku stanje umereno.

"Pema poslednjim podacima koje smo dobili od Uprave granične policije, čekanje je nekih 15-tak minuta, što je uobičajeno. Povremeno može doći možda iz pravca Bosne i Crne Gore do pola sata zadržavanja, ali ne bi trebalo da bude duže od toga. Za teretna vozila na Batrovcima se, kao i obično, čeka više sati i kolone su duge više kilometara", istakla je Damjanović.