AKTUELNO

Prema zapisniku od 22.jula 1985.godine, sa sednice Saveta za zaštitu ustavnog poretka, Tito je u gotovini imao više od 800 miliona dinara.

Od smrti Josipa Broza prošlo je gotovo 38 godina, a priče o njegovoj imovini još uvek intrigiraju javnost. Poznato je da je imao vilu u skoro svakog republici, i kako kažu, posedovao je popriličnu kolekciju luksuznih automobila, satova, umetnina, oružja.

- Nije tačno da je posedovao toliki novac, to su izmišljotine. Nakon njegove smrti ostalo je nekih oko 14 -15 hiljada deviza. I to je podeljeno na tri dela. Miši, Žarku i Jovanki, to je sve što je podeljeno sa njegovog računa - rekao je za Novo jutro televizije Pink, njegov unuk Joška Broz.

Joška se, kako kaže, pita gde je to blago koje je toliko ostavio.- Sve je dato državi. Svaki poklon, čim je dobio nešto, on je delio državi. Znam samo da mnogo stvari fali. Na primer nestala je cela kolekcija satova koje je bila na izložbi - rekao je Joška Broz.

Foto: Printscreen

Veselinka Kastratović Ristić, istoričar, muzejska savetnica Muzeja Jugoslavije napominje da iz muzeja nisu krali. - Na žalot bila je oružana pljačka 2004.godine, kada je bila izložba Titovih satova, kada je ukraden 21 sat, i nažalost do danas ne znamo da li su uopše ušli u trag počiniocima. Od 1975. godine neki izveštaji koji su vezani za poklone, sve su tanji i šturiji, tako da do muzeja nije ni stigla dokumentacija kojom bi mi tačno mogli da utvrdimo šta su bili pokloni Josipu Brozu - rekla je RIstić.

Ona dodaje da je postojala procedura ali je ona od 1975. počela da se menja i ljudi koji su bili direktno oko njega su popustili sa pažnjom.

-I nas vrlo interesuje da utvrdimo šta je ono što je lično on kupio,  šta je njegov izbor - rekla je Ristić.

Foto: Printscreen

Bozidar Spasić, bivši obaveštajac, napominje da je činjenica da ta fama oko Titovog nasledstva ili bogatstva traje od njegove smrti, ali je činjenica i to da su oko Tita pre njegove smrti  bile vojne i civilne službe bezbednosti i ko zna šta se tu sve zloupotrebljavalo.- Takođe je činjenica da je nakon Titove smrti postojala državna komisija koja je popisivala sve i to je iritiralo Jovanku Broz. Ona je želela da odredi šta će zadržati a šta dati državi - rekao je Spasić.

Foto: Printscreen

On dodaje da je notorna činjenica to da je ova informacija falsifikat, jer se, kako on kaže,  takve informacije ne pišu tako.- Vrlo verovatno da je neko to sve iskoristio i tu se govori kako će iznošenje ovih podataka da pokaže u lošem svetlu zemlju. Slušba to nikada ne bi tako napisala. Ali bilo je i do sada toliko lažnih informacija.

#Josip Broz Tito

#Nasledstvo

'