AKTUELNO

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarstva kulture Maja Gojković sastala se danas u Atini sa ministarkom kulture i sporta Republike Grčke Linom Mendoni, a na sastanku je dogovoreno jačanje kulturnih veza i u tom cilju potpisivanje programa saradnje i memoranduma u oblasti borbe protiv nelegalne trgovine umetničkim dobrima.

Gojković i Mendoni su ukazale da su odnosi između naše dve zemlje i naroda tradicionalno prijateljski, kao i da je važno da se radi na jačanju saradnje posebno imajući u vidu aktuelne globalne izazove i istakla da dva ministartsva kulture unapređuju saradnju na osnovu Deklaracije o uspostavljanju strateškog partnerstva, koju su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis.

Mendoni je ukazala da će potpisivanjem memoranduma i uspostavljanjem tog oblika saradnje pomoći suzbijanju ilegalne trgovine koje je prisutna u našem regionu, a Gojković je Mendoni pozvala tokom uzvratne posete Srbiji potpišu program saradnje, kao i važan memorandum koji se odnosi na borbu protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima jer se ib Grčka i Srbija nalaze na trasama krijumčarenja kulturnih dobara.

Gojković je podsetila da Srbija podržava Grčku u zahtevima za povraćaj otuđenog kulturnog blaga, a Mendoni se zahvalila na podršci Srbije.

Potpredsenica Vlade Srbije i ministarka kulture je istakla da je za Srbiju značajno očuvanje i zaštita objekata i kulture koji se nalaze na teritoriji Grčke, posebno manastira Hilandar.

Gojković je ukazala da postoje velike potencijalne kulturne saradnje, o čemu svedoči i izvođenje predstave "Andergraund" jer prisustvo savremene umetnosti Srbije u Grčkoj u kombinovanju filmskog i pozorišnog izraza predstavlja izuzetan primer saradnje i preplitanja grčke i srpske umetnosti.

Gojković je ovom prilikom uputila poziv za učešće Grčke na izložbi "Expo 2027" i istakla da je to najznačajniji projekat za Srbiju u kome će kultura imati važnu ulogu, te da veruje da će i Grčka imati zapažen paviljon.