AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva danas slavi zimski Krstovdan, praznik koji se obeležava kao prvi dan nakon Božića. Ovaj praznik je takođe poznat i kao dan krštenja prvih hrišćana, a prati ga niz običaja i predanja. Vernici koji obeležavaju Zimski Krstovdan poste tog dana, čuvajući tradiciju koja seže unazad vekovima.

Zimski Krstovdan se vezuje za svetkovanje Bogojavljenja, praznika Krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju, koji ga je krstio u reci Jordanu. Ovaj praznik zapravo obeležava dva značajna događaja: pronalazak Časnog krsta na Golgoti i povratak iz Persije u Jerusalim.

Na Krstovdan trebalo bi da se opere kuća i sve lepo očisti.

Pogledajte kakav je dan i videćete da koji vetar duva danas, on će duvati cele godine.

Ako je sutra oblačno, tokom zime padaće sneg.

U dvanaest dana koji prethode Krstovdanu, verovalo se da se ogleda dvanaest meseci godine koja dolazi.

Krstovdan je bio posni dan, te su se prema predanju jeli ostaci badnjedanskog pasulja, dok su pihtije pripremljene za taj dan bile odložene za sutradan, na Bogojavljenje. Verovanje je bilo da se u Bogojavljenskoj noći otvara nebo i da se svaka želja može ispuniti.

Na Krstovdan se vršilo vodoosvećenje, a osvećena vodica se delila vernicima. Prema običaju, vodica se čuvala u kućama radi zdravlja. Vernici su verovali da osvećena vodica može da posluži kao sredstvo za izlečenje, očišćenje duše i tela, kao i za odbranu od svih neprijatelja, kako vidljivih, tako i nevidljivih.