AKTUELNO

Poslednjih dana opšta je pomama za vaučerima u Srbiji. Prva tura od 100.000 vaučera za odmor je već podeljena, a sudeći po najavama, uskoro bi mogli da se očekuju i dodatni kuponi.

Imajući u vidu ogroman broj građana koji je juče posetio pošte Srbije, čini se da je ovo bila najveća zainteresovanost za neku državnu subvenciju.

Međutim, iako je zabranjena zloupotreba podeljenih vaučera, mnogi su se odvažili da ih na društvenim mrežama ponude za određenu sumu novca, misleći da će proći nekažnjeno.

Upravo takva ponuda našla se na stranici Udruženja potrošača Efektiva, koja glasi:

- Prodala bih 3 vaučera po 3.000 dinara.

Ova objava izazvala je veliku buru na mrežama. Mnogi korisnici društvenih mreža prokomentarisali su da ovo nije u redu, dok su drugi rekli da je ovo ipak bilo očekivano.

Kako izgleda prijava za vaučere?

Za vaučere za odmor mogu da konkurišu i zaposlena lica, čija primanja ne prelaze 80.000 dinara, dok je ranije ta granica iznosila 70.000 dinara.

Obrazac za prijavu, kao i izjava za starije od 65 godina, mogu da se preuzmu sa sajta Ministarstva turizma i omladine www.mto.gov.rs ili sajta Pošte Srbije www.posta.rs.

Za penzionere, to je original penzijskog čeka, penzionerska kartica ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju, dok korisnici inostranih penzija stavljaju na uvid originalni dokument, overeni izvod, potvrdu i slično, koji izdaje banka sa teritorije Srbije, a koji potvrđuje novčani priliv po osnovu ostvarenog prava na penziju.

Autor: