AKTUELNO

U Srbiji je registrovano više od 900 slučajeva velikog kašlja, a na području Beograda je prijavljena je epidemija, kao i porodična epidemija zbog dva ovakva slučaja u Boru.

Epidemiolog dr Ivana Begović Lazarević kaže da ima i respiratornog sincicijalnog virusa kod dece, ima i kovida, mada je tu situacija do pred Novu godinu bila stabilnija i ima i velikog kašlja.  

- Do sada su iskorenjene samo dve bolesti - velike boginje i u evropskom regionu dečija paraliza, a veliki kašalj se javlja na dve do pet godina. Za naše podneblje ovo jeste neuobičajeno veliki broj, ali ima ga i u regionu - navela je Begović.

Ona je dodala delom visok broj zaraženih jeste povezan sa vakcinacijom:

Foto: TV Pink Printscreen

Već nekoliko godina nemamo željeni obuhvat od 95 odsto, ali sada imamo i dobru dijagnostiku i dobru informisanost. 70 odsto zaraženih su tinejdžeri od 10 do 15 godina, osam odsto su bebe do godinu dana, tu je i najveći rizik za smrtni rizik i jako je bitno da njihovo okruženje bude vakcinisano, a oko 20 odsto su stariji.

Begović je istakla da postvakcinalni imunitet traje do 10 godina i to je objašnjenje za ovako visok broj zaraženih među tinejdžerima.

- Ne stiče se doživotni imunitet ni nakon preležane bolesti, a ljudi su najzarazniji kada imaju samo simptome prehlade - dodala je Beogović.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da se ritam vakcinacije poremetio za vreme kovid infekcije.

- Reč vakcina je malo i kompromitovana, ali zamislite da ih nema. Čak i vakcinisana osoba može da se zarazi, ali u mnogo blažoj formi. Među obolelima od velikog kašlja su najviše deca od pete do 15 godine, ali ima i starijih i manje dece. Kod beba do godinu dana je posebno opasno i oni vrlo često budu hospitalizovani jer imaju težu kliničku sliku - rekao je Milićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je objasnio, njihov respiratorni sistem je manji i često završe i na intenzivnoj nezi.

Milićević je istakao da kašalj ne mora da traje 100 dana, može da traje dve ili tri nedelje, što zavisi od imuniteta i broja klica.

Autor: