AKTUELNO

Pet osoba je dva dana provelo u slovenačkoj Križnoj jami na gotovo 2.500 metara od izlaza jer zbog visokog vodostaja nisu mogli da se vrate nazad. Taj veoma redak slučaj, prema rečima speleološkinje Jelene Ćalić ne bi mogao da se ponovi kod nas budući da je slovenačka pećina potpuno drugog tipa od onih koje se nalaze u Srbiji.

Spasioci u Sloveniji su u ponedeljak izvukli pet osoba koje su od subote popodne bile zarobljene u tamošnjoj Križnoj jami. Lekari su ih pregledali i svi se nalaze u dobrom stanju. Spasavanje je omogućilo to što je nivo vode, zbog čega su u subotu ljudi i ostali zarobljeni u toj poznatoj kraškoj pećini, opao.

Foto: FOTO: JAMARSKA REŠEVALNA SLUŽBA

Speleološkinja Jelena Ćalić kaže za Javni servis Srbije da je Križna jama veoma redak, verovatno prvi takav slučaj za koji se zna.

Napominje da se u turističkim pećinama takve situacije na postoje, imajući u vidu da je Križna jama "divlja" pećina u koju je ponekad dozvoljeno da uđu i turisti.

Ćalićeva ukazuje na to da se ovakva situacija mogla predvideti jer su trenutno u Evropi svuda visoki vodostaji.

"Kroz pećine vode protiču relativno brzo a brz je odgovor na sve što se dešava na površini. To su zapravo tokovi kao u cevima“, objašnjava Ćalićeva.

Navodi da u turističkim pećinama u Srbiji ne postoji mogućnost da posetioci ostanu zarobljeni zbog visokog vodostaja jer pećine nisu istog tipa kao što je Križna jama.

Foto: FOTO: JAMARSKA REŠEVALNA SLUŽBA

"I kada su istraživanja pećina u pitanju, speleolozi sa najvećom pažnjom moraju da prate vremenske prognoze i hidrološku situaciju kako se slučaj iz Slovenije ne bi ponovio", dodaje Ćalićeva.