AKTUELNO

Božić, dan rođenja Isusa Hrista, najradosniji je hrišćanski praznik. Šta nam donosi Božić i kako se slavi u manastiru Ćelije, pričala je mati Glikerija, igumanija manastira:

- Rođenjem svojim Gospod Hristos doneo je radost celom svetu. U srca ljudi uneo je mir i dobru volju da se poznamo i volimo kako bi među nama nestalo sebičnosti koja guši svako plemenito osećanje. Zato je Božić, dan rođenja Hristovog, velika radost za sve ljude jer se on rodi radi našeg spasenja.

Badnjak

Božić se slavi svečano uz više prazničnih običaja – među njima su najznačajniji badnjak, položajnik i česnica.

Badnjak se pred kuću donosi rano izjutra na Badnji dan. Toga dana se peče pečenica, to je sastavni deo božićnih običaja. Uveče se unosi badnjak, prosipa slama po celoj kući i obavlja večera. Badnjak simbolički predstavlja ono drvo koje je pravedni Josif založio u pećini kada se rodio Gospod Hristos.

Položajnik

Rano na Božić dolazi položajnik i delom badnjaka čara vatru, uz želje da dom napreduje u svemu dobrome. Položajnik prvi pozdravlja domaćina i ukućane sa „Hristos se rodi!“ Svi odgovaraju „Vaistinu se rodi!“

Česnica

U vreme ručka lomi se česnica i deli na jednake delove svima u kući. U koga se desi novac iz česnice veruje se biće srećan naredne godine. Česnica predstavlja blagodat Božju, koju je Gospod Hristos ostavio crkvi svojoj radi našeg spasenja. Da narod zaista česnicu smatra za svetinju, vidi se i po tome što česnicu mesi na sam dan Božića, iako se smatra za greh mesiti hleb i na obične praznike. Mesiti česnicu na sam Božić oprošteno je."

Autor: