AKTUELNO

Vreme je praznika i to onih koji su među najlepšima u godini. Badnje veče i Božić sa sobom nose prekrasne običaje.

Jedan od njih je i unošenje badnjaka u kuću. Ali, nije dovoljno samo ga ubaciti, već je važno uneti ga u pravom trenutku i poštovati druge običaje vezane za ovu radnju.

Domaćin bi trebalo da unese badnjak i slamu u kuću pre večere kako bi osigurao blagostanje u svom domu. Kucanjem na vrata, domaćin najavljuje dolazak badnjaka, a kada se ukućani pitaju "Ko je?", on odgovara: "Badnjak vam dolazi u kuću".

Foto: Tanjug /JADRANKA ILIĆ

Kada domaćica otvori vrata, pozdravlja badnjak sa "Dobro veče, badnjače". Domaćin, noseći badnjak, ulazi u kuću desnom nogom preko praga i poželi "Srećno Badnje veče", a ukućani uzvraćaju sa "Bog ti dobro dao i sreće imao". U isto vreme, domaćica sipa žito iz sita po domaćinu.

Domaćin, noseći badnjak, obilazi kuću kvocajući kao kvočka, dok domaćica i deca idu za njim pijučući kao pilići. Običaj je da domaćin stavlja orahe u svaki ugao kuće kao žrtvu precima. Ostali orasi ostaju u slami ispod stola, često se jedu sa medom, ali orasi u uglovima se ne diraju.

Nakon unošenja badnjaka, unosi se i slama, a domaćin ili domaćica je raznose po celoj kući. Slama se najviše stavlja na mesto gde će biti postavljena večera.

Foto: FOTO/Univerzum HD Media

Kao i kod unošenja badnjaka, osoba koja nosi slamu treba da kvoca, a ostali da pijuču. Na slamu se postavlja stolnjak jer se večera služi na podu. Stolice se iznose iz kuće, a svi sede na slami.

Badnjak se celiva, maže medom i stavlja na ognjište. Ljudi su ga kitili granama, ljubili, prelivali su ga vinom, posipali žitom... Deca su palila vatru govoreći želje za blagostanjem. Dok se vatra džara badnjakom izgovara se - koliko varnica toliko parica, koliko varnica toliko sreće i zdravlja, koliko varnica toliko i dečice...

Foto: Tanjug /JADRANKA ILIĆ

Ponekad se uz badnjak unosi i pečenica, uz reči "Dobro veče, čestiti vi i Badnje veče", na što ukućani odgovaraju "Dobro veče, čestiti vi i vaša pečenica".

Nakon ovih obreda, domaćin okadi celu kuću i večeru, upali sveću i tek onda se pristupa večeri.