AKTUELNO

Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije stigao je 5. januara 2024. godine u prepodnevnim časovima u manastir Visoki Dečani.

Posle svečanog dočeka od strane monaškog bratstva i igumana Save, svetejši patrijarh se poklonio moštima Svetog kralja Stefana Dečanskog. Obraćajući se prisutnima, patrijarh Porfirije je istakao:

– Jedinstvo, mir i sloga rađaju se susretom. Zato je važno da dolazite ovde, da se vidite sa ljudima koji žive ovde, da čujete njihove nedoumice i dileme, kao i da oni čuju vaše. U tom slušanju sigurno će se roditi nešto vredno. Ponavljam još jedanput, najvažnije je znati da se razumevanje, sloga i mir ne mogu postići nemirom. Kada investirate u nemir, onda žanjete nemir, a kada investirate u mir, mir kao dar od Boga, kao duhovni mir, onda je Bog taj koji u naše ime žanje mir. Zapamtite, ne brani se ni mir, ni sloga, ni ljubav, ni Kosovo na Jutjubu i Tviteru, nego dođi i vidi, ponesi deo krsta i deo muke, podeli ono dobro što imaš dobro, neka ti rame bude spremno da se nasloni neka glava koja je umorna, a onda će kad zatreba i tebi i bilo kome drugom Bog učiniti da i mi imamo i mir i ljubav.