AKTUELNO

Centar Beograda dobiće novi bulevar koji će imati šest traka i spajaće Bulevar vojvode Mišića i Karađorđevu ulicu na mestu gde će novi most zameniti Stari savski most, najavio je glavni urbanista Grada, Milutin Folić.

Kako je saopštio Beoinfo, na oba ulaza nove saobraćajnice nalaziće se po jedan veliki kružni tok.

Folić kaže da će novi bulevar biti širok 40 metara, imaće razdelno ostrvo sa trostrukim drvoredom, biciklističkom stazom širokom tri metra i parking mestima, a plan je, piše u saopšstenju, da bude završen do kraja ove ili početkom sledeće godine.

- Saobraćajnica će zauzimati centralni deo Beograda na vodi i protezaće se dva kilometra po sredini novog naselja. Ovo je prvi veliki novi bulevar u centru Beograda posle bezmalo sto godina. Važno je i to što će biti alternativna saobraćajnica Savskoj ulici - kaže Folić.

Objašnjava da se Beograd na ovaj način vraća, kaže, pravilnoj urbanističkoj gradnji, što prema njegovim rečima znači da se prvo donesu planovi, izgradi infrastruktura, pa tek onda zidaju stambeni i poslovni objekti.

On je pojasnio i da se očekuje da nova saobraćajnica bude kičma Savskog amfiteatra koja će povezati sve naspramne ulice.

- Trotoari će biti popločani granitnim pločama, a imaće i zelene površine i klupe za odmor, dok će noću bulevar osvetljavati led rasveta. Trenutno se izvode radovi na instalacijama, sistemima za zalivanje i kišnu kanalizaciju, kao i na telekomunikacionim i elektroinstalacijama. Kada se završe građevinski radovi, kroz centralni prostor Beograda na vodi ići će i linije javnog prevoza - kaže gradski urbanista.

Foto: Beograd.rs

Prema njegovim rečima, pored toga što se gradi potpuno novi bulevar, u toku je i priprema tehničke dokumentacije za uređenje Savske i Karađorđeve ulice sa centralnim trgom ispred zgrade Železničke stanice, koja će do kraja godine, navodi, promeniti svoju namenu i postati objekat kulture.

- Upravo na tom trgu biće postavljen spomenik Stefanu Nemanji, dok će Savska ulica biti proširena. Dobiće široke trotoare, biciklističke staze, drvorede i zelena ostrva - objašnjava Folić.

Pročitajte još: POTPISAN UGOVOR: FON dobija novu zgradu od 7.619 kvadrata

#Beograd

#Milutin Folić

#bulevar

'