AKTUELNO

U beogradskom hotelu Palas sutra uveče biće organizovana donatorska večera na kojoj će biti prikupljena sredstva za pomoć srpskim školama na Kosovu i Metohiji.

Ne Kosmetu je pre tri dana boravio ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je za "Novo jutro" izjavio da skoro polovina stanovnika južne srpske pokrajine živi od prosvete.

- Problemi su slični kao ovde, dok su u izolovanim delovima pokrajine ti problemi izraženiji. Severni delovi su funkcionalno vezani za Srbiju, dok je sizuacija više krizna u metohijskim enklavama - rekao je ministar, dodajući da im najviše nedostaje pažnja, toplina i osećaj da su deo Srbije.

Zatim im, kako kaže, nedostaju stvari koje nedostaju i školama u Srbiji, a to su uslovi za nastavu u vidu kompjutera, nameštaja, sala za dizičko, boljih zgrada, ali nedostaje i đaka.

Kako je istakao, nakon ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, zavladali su strah i nesigurnost među građanima.

Foto: TV Pink

Daću vam podatak da su u selu Ugljare kod Gračanice juče popodne razbijena stakla na školskoj zgradi. Ovo nam govori da ponovo počinju da se dešavaju loše stvari. Ono što je dobro jeste da su srpske institucije preko Srpske liste počele dobro da funkcionišu i da uslovljavaju obaveze institucija u Prištini, pa smo tako imali obnovu zgradu gimnazije i osnovne škole u Orahovcu od strane pokrajinskih para - rekao je ministar prosvete za Pink.

Tokom boravka na KiM razgovaralo se o svim realnim problemima, a pre svega o opremi.

- Jedna škola u Mitrovici uvezana je u sistem elektronskog dnevnika, još 17 škola je u postupku, a još škola je izrazilo potrebu i želju da se uključe - rekao je Šarčević.

On je naglasio da redovno boravi na KiM, te da se često osim Ministarstva u akcije pomoći uključuju i građani svojim donacijama.

- Jedan od njih je ponudio kombi vozilo za prevoz dece iz Hoče do Orahovca, gde se nalazi gimnazija. Autobus im je zaplenila albanska administracija. Sa nama je bio i donator iz Čačka uz čiju pomoć smo instalirali smart tablu. Obećali smo osavremenjivanje nastave, uvođenje kompjutera i uvezivanje kabineta. Fali nameštaj i niz običnih stvari koje čine život ili lepšim ili težim - rekao je ministar.

On je podsetio da je održan aktiv direktora srednjih škola u Mitrovici.

Foto: TV Pink

- Ono što je njima jako drago, novi sistemski zakoni koji obuhvataju reforme i kvalitetno obrazovanje u Srbiji je nešto što mogu da iskoriste i na KiM. Ponosni su jer dobijaju dozu jako dobrog obrazovanja i obuke nastavnika. Ne isključujemo ih ni iz jednog procesa koji je već aktuelan u ostatku države. Glavni problem nastavnika je taj što nemaju puni fond časova, jer je dece malo - rekao je Šarčević.

Na donatorskoj večeri biće obezbeđena velika količina novca, opereme, garderobe i svega što je neophodno đacima.

- Otvoren je devizni i dinarski račun i napravljena je lista prioriteta - kaže Šarčević.

#Kosovo

#Ministarstvo prosvete

#Mladen Šarčević

'