AKTUELNO

Povodom školske slave Svetog Save večeras je u Narodnom pozorištu u Beogradu održana svečana Svetosavska akademija. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poručio da bez razvoja obrazovanja i nauke nema ni razvijene države.

Ministar Šarčević je rekao da je put razvoja dug, ali da je Srbija najzad krenula tim pravcem i što je najvažnije shvatila da mora imati bolje obrazovanje koje će biti u službi boljitka života svakog žitelja.

- Da može da nas vidi Sveti Sava, a može, video bi da je Srbija jača i pametnija, da se i sada, kao pre mnogo vekova, ugleda da najbolje, da se trudi da ih sustigne i prestigne - naglasio je Šarčević.

- Danas, mili prosvetitelju, vidiš da se trudimo, da silovito krećemo napred, da menjamo Srbiju u kojoj živimo da znanje bude najvažnija reč pored ljubavi. Znanje za sve, za razvoj zemlje, za lični uspeh i sreću, za veliki ugled naših ljudi i samopouzdanje koje nam je toliko potrebno - istakao je Šarečević obraćajući se zvanicama na svečanosti.

Naveo je da Ministarstvo prosvete mnogo radi, da je za malo vremena mnogo toga započeto i da neće stati dok škole, nastavnici, profesori, direktori i dekani ne budu najbolje motivisani i obučeni da rade po najboljim svetskim modelima.

Akademija je počela himnom "Bože pravde", a u publici su bili ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, gradski menadžer Goran Vesić, patrijarh srpski Irinej...

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su i brojni predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, obrazovnih institucija, prosvetni radnici i učenici.

#Mladen Šarčević

#Narodno pozorište

'