AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je makedonskom predsedniku Đorđu Ivanovu preneo očekivanja Vlade Srbije da će se ojačati podrška Srbima u Makedoniji.

Đurić boravi u Skoplju povodom obeležavanja Svetog Save, koji je nacionalni praznik Srba u Makedoniji.

- Srbija je ovde prisutna ne samo na Dan Svetog Save, već postoji politička obostrana želja naše dve zemlje da se što snažnije povežemo - istakao je Đurić nakon sastanka sa predsednikom Makedonije.

Prema njegovim rečima, Srbi i Makedonci moraju biti "okrenuti jedni drugima" jer, kaže, ne vezuje ih samo zajednička prošlost, već i budućnost koja bi trebalo dodatno da ih poveže kako u regionalnom, tako i u evropskom kontekstu.

Foto: Tanjug

Ta dva naroda, dodao je, vezuju i isti izazovi sa kojima se suočavaju.

- Mi želimo iste stvari - da čuvamo identitete i budućnost naših naroda. Zato je položaj Srba u Makedoniji izuzetno značajan, važno je da sačuvamo Srbe u Makedoniji i Makedonce u Srbiji, jer je to organska nit koja povezuje naše dve države - naglasio je Đurić.

On je zahvalio Ivanovu na onome što je do sada učinjeno za srpski narod, a srpskom narodu u Makedoniji istakao podršku, koji se, kako je istakao, bori da sačuva kulturu, identitet, veru i tradiciju.

- Srbi se u Skoplju osećaju kao kod svoje kuće, kao što se i Makedonci tako osećaju u Beogradu - ukazao je Đurić.

Sastanku je prisustvovaio i Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji, koji je istakao je da je ovo 11. godišnjica obeležavanja Svetog Save kao nacionalnog praznika Srba u Makedoniji, te da ga ovaj put obeležavaju "sa pozicije opozicije".

Foto: Tanjug

- Uspeli smo da sačuvamo ne samo praznik već i način obeležavanja preko Svetosavske akademije. Akademija je preživela promenu vlasti, a nacionalni praznik dobio još jače uporište, ne samo među Srbima nego i u makedonskoj javnosti - kaže Stoilković.

Srpska zajednica obeležiće nacionalni praznik Srba u Makedoniji svečanom akademijom koja će večeras biti održana u Makedonskoj operi i baletu.

Pročitajte još: Šarčević: Uhvatili smo korak sa svetom u oblasti obrazovanja! (FOTO)

#Makedonija

#Marko Đurić

'