AKTUELNO

Na uglednom sajtu "Taste Atlas", posvećenom gurmanskim specijalitetina, srpsko jelo komplet lepinja je zauzelo prestižno prvo mesto u kategoriji najboljeg doručka na svetu. U konkurenciji od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja se istakao na vrhu ove počasne liste.

Taste Atlas opisuje ovu poslasticu kao tradicionalni somun (lepinju), presečenu na pola, namazanu kajmakom i prelivenu jajetom, gde je sve kratko pečeno i preliveno pretopom od pečenja. Komplet lepinja je duboko ukorenjena u Užicu i Zlatiboru, a veruje se da je nastala pre Drugog svetskog rata, čemu svedoči i zvanična registracija imena od strane Dragana Lazića, vlasnika pekare Kod Šuljage u Užicu.

Na pomenutom sajtu, srpski specijalitet je osvojio prvo mesto s ubedljivom ocenom od 4.8, dok se na drugom mestu nalazi malezijski specijalitet Roti canai. Treće mesto zauzima brazilski Pao de queijo, dok je grčki specijalitet Bugaca četvrti na listi.

Osim užičke lepinje, na spisku su se našla i druga srpska jela poput bureka sa sirom (27. mesto) i gibanice (75. mesto). Lista obuhvata raznovrsne delikatese iz Bosne, Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

Foto: Foto/RINA

Recept za komplet lepinju

Za prave ljubitelje ovog gastronomskog remek-dela, evo recepta za komplet lepinju, prema originalnom receptu iz čuvene užičke pekare Kod Šuljage:

POTREBNO JE

Za testo

- 500 g brašna

- 2,5 dl mlake vode

- 3 kašike ulja

- 1 kašičica soli

- pola kašičice šećera

- 1 kocka svežeg kvasca

Za fil

- 1 kašika starog kajmaka

- 4 jajeta

- pretop (saft od jagnjećeg i prasećeg pečenja)

PRIPREMA

1. Pomešajte brašno i so, a u mlaku vodu stavite kvasac i šećer. U brašno dodajte ulje i nadošli kvasac i ostavite još malo na toplom. Testo podelite na četiri dela i od svakog napravite lepinju. Pecite ih u zagrejanoj rerni, a kad budu gotove, prekrijte ih vlažnom krpom da omekšaju.

2. Rasejte lepinju preko sredine. Donji deo lepinje premažite kajmakom, dodajte jaje i umutite ga direktno na lepinji. Zapecite u rerni, izvadite, prelijte pretopom i poklopite gornjim delom lepinje.

Autor: