AKTUELNO

Izgradnja bi trebalo da bude završena 2019. godine.

Gondole su u pojedinim svetskim metropolama poput Ria de Žaneira i Lisabona svojevrsni simboli grada, ali i prave turističke atrakcije, a njima se na ovaj način pridružuje i Beograd.

Foto: TvPink Printscreen

Naši sugrađani, ali i turisti, moći će relaciju od Kalemegdana do Ušća da pređu za samo pet minuta. Prema najavama, gonodla će prevoziti 3.000 osoba na sat u oba smera i to brzinom od dvadesetak kilometara na čas.

Plan je da žičara ima oko tridesetak kabina, a u svaku od njih moći će da se smesti do 35 osoba.

Foto: TvPink Printscreen

Direktor Javnog preduzeća Skijališta Srbije Dejan Ćika rekao je za emisiju "011" da će, od momenta početka izgradnje gondole, biti potrebno deset meseci da se potpuno završi.

- Nadam se brzom rešenju papirologije kako bismo krenuli u projektovanje gondola i njenu realizaciju. Nadamo se da ćemo ove godine raspisati tender, izabrati izvođača i što pre krenuti sa radovima. Grad Beograd i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedili su sredstva za finansiranje celokupnog projekta. Stanica na Kalemegdanu biće u okviru šetališta, a na strani Ušća kod Skejt parka - pojasnio je Ćika.

Foto: TV Pink

Gondola je, kako je istakao, jedna od najinteresantnijih turističkih atrakcija u mnogim gradovima, al ii jedan vid transporta.

Foto: TV Pink

- Zašto je ne bismo izgradili i u Beogradu? Bilo je kritika, ali mislim da je gondola pre svega neophodna gradu i da je dobra stvar za Beograđane i turiste koji će se prevoziti za samo pet minuta. Nadamo se da će do 2019. godine biti i završena - kaže Ćika za Pink.

Celu emisiju "011" možete pogledati u nastavku:

#Beograd

#Gondola

#Kalemegdan

'