AKTUELNO

Mame sa reklama, ali voćni čajevi nisu zdraviji od biljnih. Ako biramo samo po slici, velike su šanse da ćemo se prevariti. Izgleda da i kad kupujemo čaj, moramo da čitamo ono što piše sitnim slovima.

Ukus, miris, boja, kutija. Pitanje je šta više mami kupce. Od jabuke, nara, pomorandže. Taman da se zapitamo da li pijemo sok ili čaj?

„Kada kažemo – voćni čaj, prema propisima on mora da sadrži najmanje 50 odsto plodova od gajenih ili samoniklih biljaka da bi mogao da pripada toj kategoriji voćnog čaja", objašnjava prof. Nada Kovačević sa Farmaceutskog fakulteta.

Posebna vrsta su voćni čajevi sa aromom, na primer, divlje trešnje. Na jednoj od deklaracija takvih čajeva je navedeno da čaj sadrži samo šest odsto ploda divlje trešnje, cveta hibiskusa više 40 odsto, a ploda jabuke više od 27 odsto. Na kutiji piše da je u pitanju čaj sa aromom, ali pošto je tu i slika divlje trešnje, to može da se protumači kao obmana kupaca, kažu u republičkoj Uniji potrošača.

Proizvođače kontroliše inspekcija pri Ministrastvu poljoprivrede.

Foto: Pixabay.com

„Sve te arome koje se dodaju, pripadaju kategoriji aditiva koji koriste u prehrambenoj industriji, znači nisu opasni. Kada se sve radi po propisu proizvodi, kontroliše i to bi sve proizvođači trebalo da rade", kaže prof. Kovačević.

Na deklaraciji mora da se navede naziv proizvoda, zatim postupak pravljenja i sastojci. Isti propisi važe i za biljne čajeve.

Ne sadrže veštačke arome, boje, ni pojačivače ukusa. Biljne sirovine se proveravaju više puta pre nego što budu upakovane u kesicu. Lekari ih najviše preporučuju kod prehlada.

„Ovi naši čajevi koji se koriste sadrže flavonoide, to su aktivne materije koje smiriju zapaljenske procese u organizmu, zatim sadrže vitamine A, B, C, sadrže etanine i minerale", objasnila je farmaceut Ljiljana Basurović.

„Kontroliše se u mikrobiološkoj laboratorji koju vodi lekar specijalista mikrobiolog, proizvodi se kontrolišu i u farmaceutskoj laboratoriji koju vodi specijalista farmaceut, kontrola je uvoza, poluproizvoda i gotovog proizvoda", rekla je farmaceut Dušanka Lončarević.

Biljni su, izgleda, zdraviji, ali voćni lepše mirišu. Međutim, svaki čaj sa aromom sadrži oko 40 odsto cveta hibiskusa, kao i plod jabuke i šipka, dok je arome obično manje od 10 odsto. Sastav gotovo isti, ali cene nisu, od 200 dinara do hiljadu i više.