AKTUELNO

Dr Slađana Mihajlović kaže da u procesima vantelesne oplodnje sada imamo pacijentkinje koje trudnoću mogu da ostvare do 45. godine, što je izuzetno važno, obzirom da se sve menja i da je mnogim ženama karijera na prvom mestu.

Moramo da omogućimo ženama da budu majke, iako nemaju partnere, rekla je ona. Kako kaže, žene sada mogu da se prijave, iako imaju decu, ili ako su imale neuspele pokušaje.

- Postupak jedne vantelesne oplodnje je jako skup, znamo da je to na hljade evra. Jedna koma dve milijarde je utrošeno u proloj godini, a sada smo već prešli jedan koma četiri. Svako ima pravo da dođe i da se prijavi, sada postoji samo jedna komisija koja odlučuje da li neko ulazi u proces - rekla je Mihajlović.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nije samo omogućeno da na račun fonda budu samo vantelesne oplodnje, više je puta svega... Omogućeno je da se pacijentkinje sa malignim bolestima, da zamrznu materijal, uđu u postupak lečenja, pa da zamrznu svoje ćelije, i ostanu trudne nakon svega toga - navela je ona.

Za vantelesnu oplodnju doniranim jajnim ćelijama i spermatozodima, koji se uvoze iz inostranstva, u Srbiji je moguće prijaviti se i putem interneta.

Autor: