AKTUELNO

U Srbiji je nešto više od 800 parova upisano u Jedinstveni registar potencijalnih usvojitelja, dok je broj dece koja čekaju svoju porodicu nešto manji, podaci su Ministarstva za brigu o porodici i demografiji.

Iz Udruženja "Usvojeni roditelji" poručuju da je "sve više zainteresovanih parova koji su spremni da krenu putem kojim se ređe ide i otvore svoj dom za dete kome su potrebne sigurnost, ljubav i briga prave porodice".

Reči samohrane majke usvojene devojčice rasplakale Srbiju:


Dodaju i da u našem društvu i dalje postoji stigma u vezi sa usvajanjem, te da mnogi ne veruju u proces koji ume da bude dugotrajan.

Ove godine, uoči Svetskog dana usvajanja, sa radom je počeo sajt www.usvojeniroditelji.rs koji po prvi put na jednom mestu donosi sve informacije neophodne parovima koji se odluče da postanu usvojeni roditelji.

Pored detaljnih informacija o samom procesu, izazovima i koracima sa kojima se kojima se parovi susreću na putu usvajanja, posebno je kreiran vodič, sa detaljnim smernicama o samom procesu usvajanja, koji vas vodi korak po korak - od prikupljanja papira neophodnih za početak procesa, do priprema za usvajanje i dolaska deteta u porodicu.

- Naša misija je da usvojenje bude prepoznato kao celoživotna pozitivna promena za najranjiviju grupu dece, a ne samo kao poslednje utočište za parove koji ne mogu postati biološki roditelji. Svesni smo koliko neizvesnosti ima u periodu dok čekate na pravi poziv. Možda ne prvi, možda ne u prvoj godini čekanja, ali pravi koji će vam reći da ste postali roditelji. I same smo sa svojim partnerima bile tamo, i baš iz velike želje da sve buduće parove motivišemo da pođu našim stopama, kreirali smo sajt, koji će, verujemo, biti pokretač pozitivnih promena, prema usvojenoj deci, ali i parovima koji ulaze u ovaj proces“ – ističu Tamara Živanović i Monika Milinković Kostić, osnivači udruženja „Usvojeni roditelji“.

Udruženje će pomagati parovima koji se odluče na usvajanje

Udruženje Usvojini roditelji će tokom narednog perioda intenzivno raditi na pomoći svim parovima koji se odluče na usvajanje, ali i na pružanju pomoći i onim parovima koji su postali usvojeni roditelji, jer iz svog iskustva znaju koliko je značajna podrška, posebno u prvim mesecima kada dete dođe u porodicu. Proces usvojenja se, poručuju iz Udruženja, ne završava tog momenta, već naprotiv - upravo tada počinje ono što se zove roditeljstvo.

- Usvojeni roditelji su tu da pruže zagrljaj, podršku i podele iskustva jer smo kroz sve te faze prošle i znamo koliko je bitno kada vas neko drži za ruku tokom tog putovanja. Nas dve smo imale jedna drugu, a sada želimo da obe budemo tu za sve one parove kojima od srca preporučujemo da se usude i da ne brinu – ljubav koju dobijete od svog dete, briše sve mesece čekanja - poručuju Tamara i Monika.

Za one koji su na putu kojim se ređe ide, čiji je prvi korak sama odluka o usvojenju deteta, Udruženje na Svetski dan usvajanja daruje Vodič za usvajanje - Usvojeni Roditelji.

Autor: