AKTUELNO

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano uz slab i umeren severozapadni vetar koji će na istoku povremeno biti jak, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ujutru će samo će još na jugoistoku biti oblačno sa slabom kišom ponegde. Posle podne očekuje se naoblačenje sa jugozapada uz skretanje vetra na slab do umeren južni.

Tokom noći biće oblačno, u jugozapadnim, južnim i jugoistočnim predelima mestimično sa slabom kišom. Jutarnja temperatura biće od šest stepeni do 11, a najviša dnevna od 16 do 21 stepen.

U Beogradu će tokom dana biti pretežno sunčano uz slab i umeren severozapadni vetar. Kasnije posle podne naoblačenje ali će se zadržati suvo vreme, a vetar će biti u skretanju na slab do umeren južni. Jutarnja temperatura biće oko 11 stepeni, a najviša dnevna oko 19.

Da li nas čeka prava zima, kada i koliko će biti intezivna?

Svedoci smo pretoplog oktobra, iako nije premašio maksimalnu dnevnu temepraturu, ipak je po parametru srednje vrednosti temeprature, ovo najtopliji oktobar u proteklih 135 godina.

U "Pulsu Srbije" meteorolog Nedeljko Todorović odgovorio je na pitanje da li nas čeka prava zima.

- Gledajući neku zakonitost prirode, s obzirom na to da je bilo manje padavina u protekla dva meseca, onda bi u narednih nekoliko meseci trebalo da ih bude više. Međutim, uslov za sneg je i hladan vazduh. U narednih mesec dana, teško da ta dva faktora mogu da se slože u jednom. Dakle, vrlo je mala verovatnoća da u novembru bude snežnih padavina, osim u planinskim predelima. Prognoze na duži rok su zaista nezahvalne, praksa je pokazala da su nepouzdane, pa ne mogu da tvrdim kada će prvi sneg niti da li će tokom zime biti dominantno hladno vreme u vidu snežnih padavina - započeo je Todorović.

Foto: Pink.rs/D. B.

Todorović je rekao da je veća verovatnoća za kiše ove godine:

- Ako pogledamo decenijski tok, kod nas je bilo 60 odsto kiše, a 40 odsto snega, u periodu od decembra do februara. Dakle, veća je verovatnoća da će biti kiše tokom zime, a ne snega. Kalendar čini svoje, biće padavina, ali je neizvesno koliko bi dugo trajao taj hladan, snežni period.

Autor: