AKTUELNO

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu počinje danas, a prema najavama organizatora, na manifestaciji koja traje do 29. oktobra učestvovaće više od 400 direktnih i skoro isto toliko indirektnih izlagača iz zemlje i inostranstva.

Svečano otvaranje predviđeno je za 18.00 časova, a sajam će otvoriti pisac i izdavač Vladislav Bajac.

Koordinatorka projekta Ljiljana Šoškić je kazala je da na 66. Sajmu knjiga, čiji je slogan "Živele knjige", posetioce u Halama 1, 2 i 4 očekuje oko 500 programa, da će 26. oktobar biti Školski dan, kao i da će tada biti dodeljene sajamske nagrade najboljim izdavačima.

Šoškić je u četvrtak rekla da su organizatori sajma "posebno zadovoljni velikim interesovanjem posetilaca", iz Beograda, Srbije i regiona, što je "kompliment, ali i obaveza da sve bude organizovano na profesionalan način".

"Nadamo se da će poseta prevazići prošlogodišnju", navela je Šoškić.

Predsednik odbora Sajma knjiga akademik Dušan Kovačević je istakao da je za njega sajam jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija, istakavši da oko "200.000 ljudi dolaze u ovim teškim vremenima da kupe ili pogledaju najnovije naslove".

Ocenivši da Francuska kao zemlja počasni gost dovodi svoju reprezentativnu selekciju pisaca, poznatih u svetu, Kovačević je dodao i da je "interesovanje za 66. Sajam izuzetno", što zna na osnovu prijatelja koji su mu se javili i koji će doputovati.

Savetnik za kulturu ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere je ponovio da je velika čast što će njegova zemlja biti počasni gost Sajma knjiga, i da će Francuska na svom štandu imati puno dešavanja, u okviru programa koji je "lep i bogat", sa oko 50 događaja.

Kako je najavljeno, na otvaranju će učesnike Sajma u ime Francuske pozdraviti pisac Matijas Enar, a nasajam dolaze i Tomas Piketi, Pjer Asulin, Žilija Kaže, Katrin Kise, Kristel Petikolen, Erik Emanuel Šmit i drugi.

Pjere je istakao da će štand Francuske imati svakodnevne događaje za decu, učenike i studente, dok će na Školski dan 26. oktobra obeležiti 80. godina od izlaska knjige "Mali princ" Antoana de Sent Egziperija, a isti dan stiže i autoor manga stripa "Radiant" Toni Valente.

Umetnička direktorka Sajma knjige Sanja Milić je podsetila da na sajam dolaze i pisci Žoao Tordo iz Portugalije, Kejt Mos i Sajmon Sibag Montefjore iz Velike Britanije.

Autor: